Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

S skupino bivših predsednikov in Amnesty International poziv za Darfur
Radio Študent, 30. januar 2006

 


Bivši predsednik republike Milan Kučan se je na zaprosilo slovenske Amnesty International pridružil skupini bivših predsednikov držav in zunanjih ministrov, ki so ob humanitarni katastrofi v Darfurju aktualne voditelje sveta pozvali k nujni akciji. Milan Kučan je na vprašanja Radia Študent ob tem povedal:

"Pobuda bivših predsednikov držav, vlad in zunanjih ministrov za Darfur je pravzaprav zahteva, naslovljena na predsednike držav, da podprejo prizadevanja za okrepitev mirovnih operacij v Darfurju z močnim mandatom in s potrebno logistično materialno in vojaško podporo. Potrebno je prekiniti nasilje nad civilnim prebivalstvom, ki ga kljub volji in naporom do sedaj ni bilo mogoče prekiniti. Res so bile dane številne posamične iniciative, med njimi tudi pobuda našega predsednika dr. Drnovška, vendar individualne pobude ob tako hudem nasilju ne morejo dati rezultata.

Sam sem se že dolgo nazaj zavzemal za to, da bi razmere, kakršne so v Darfurju ali kakršne so bile nekoč na Kosovu ali tudi drugod po svetu, morala prekiniti mednarodna skupnost preko Združenih narodov. Sklicevanje na državno suverenost pri tem pravzaprav ne bi smelo biti ovira. Človekove pravice so po mojem vrednota nad suverenostjo države. V akciji Amnesty International vidim nek tak poziv za kolektivno odgovornost in vest tistih, ki danes upravljajo z državami in svetu."

Glede vloge Slovenije pri reševanju krize v Darfurju je Kučan dejal: "Pričakoval bi, da bo naša država imela aktivno vlogo v Združenih narodih, ko bo tekla razprava o okrepljenem mandatu in zagotavljanju pogojev, zato da bi misija lahko bila učinkovita. S tem bi pravzaprav pokazali, da se zavzemamo za multilateralno ukrepanje in ne za unilateralne ukrepe, ki nam jih diktirajo drugi."

Glede aktualne razprave policijskem spremljanju romske družine Strojan v Postojni se je bivši predsednik republike strinjal z varuhom g. Hanžkom. Po njegovem je sporno, da policija ni imela sodnega dovoljenja za to, kar je počela. "Kako to ocenjuje tožilstvo, je njegova stvar. Tudi njegove ocene so podvržene presoji javnosti, kot vsakega drugega organa v tej državi, "
je na novinarsko vprašanje odgovoril bivši predsednik republike.

 

 

seznam   na vrh