Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Na Radgonskem sejmu za Vest.si
www.vest.si, 31. avgusta 2007

 


Na Radgonskem sejmu je Milan Kučan odgovarjal na vprašanja novinarja Vest.si Denisa Sarkiča o aktualnostih v predsedniškem volilnem boju ter o menjavah vladnih ministrov. Objavljamo zapis intervjuja:
Novinar Denis Sarkić
Gospod nekdanji predsednik Milan Kučan, vas lahko zmotim za pet minut, čeprav imate vile v ozadju, ampak verjamem, da jih ne uporabljate preveč?
Kučan
Dobre vile uporabljam.
Novinar
Dobre vile. Super. Ali vam uresničijo kakšno vašo željo zadnje čase?
Kučan
Skoraj vse.
Novinar
Gospod Stanovnik se je odločil podpreti Mitjo Gasparija, hkrati pa izrekel zelo zanimiv stavek, da po njegovem komunistična partija ni zlorabila partizanskega boja med II. svetovno vojno za doseganje svojih političnih ciljev. Borut Pahor je vprašanje, ali je morda on predsednik te komunistične partije, ki je s partizanstvom v bistvu zlorabila v svoje politične cilje.... Vi ste bili pa pred njim, recimo temu tako, predsednik komunistične partije, pa me zanima, ali vi mislite, da je komunistična partija zlorabila partizanski boj za dosego političnih ciljev?
Kučan
Vi me v bistvu sprašujete, če in kdo je dedič komunistične partije. Vsi smo mi dediči. To je del naše preteklosti. Vprašanje je, kateri generaciji kdo pripada in kaj iz te dediščine jemlje za svojo dediščino. Kar zadeva partizanski boj: gotovo ga je bilo potrebno organizirati in gotovo je bil pri tem nedvomno neskončno velik delež prav komunistov, ki so bili v prvih vrstah in so bili, mimogrede, tudi največje žrtve. Politični prostor je bil prazen, meščanske stranke so se mu odrekle. Kako so se kasneje stvari odvijale, pa se mi zdi, da je bolj ali manj znano. Za mene je to v kontekstu volilnega boja manj pomembno. Pomembno je za mene, ali se kandidati izrecno opredelijo do vrednot partizanskega boja oziroma do vrednot narodnoosvobodilne borbe kot tistih vrednot, ki so vgrajene v temelj slovenske države. Dostikrat sem že rekel, da je za mene zelo pomembno, kaj bomo Slovenci zapisali v svoj zgodovinski spomin. Ali te vrednote, ki morajo biti zaveza tudi za slovensko državo, ali tisto kar ponujajo zastopniki in pripadniki kolaboracije.
Novinar
Se pravi - če sem vas sedaj morda narobe razumel, me vseeno popravite - se vi strinjate s tistim, kar je v svojem govoru v Rodiku izrekel gospod Danilo Türk? Ampak hkrati pa še vedno dajete malo prav Stanovniku.
Kučan
Jaz se nič ne izrekam. Niti za Türka niti za Stanovnika. Predvsem mislim, da je vsa ta polemika morebiti odveč in da so ta hip veliko pomembnejša vprašanja našega današnjega življenja in naše prihodnosti. Čeprav, ponavljam, so seveda pomembne tudi vrednote in opredelitve do vrednot. In gotovo so v sistemu vrednot, ki jim je zavezana država, prav vrednote narodnoosvobodilnega boja ene od ključnih - tako jih jaz vidim,.
Novinar
Niste še javno podprli ne enega ne drugega kandidata, ki prihajata iz istega pola. Čeprav ste bili pri Mitji Gaspariju že na obisku in čeprav ste bili tudi na proslavi v Rodiku in v Artvižah, tudi z gospodom Danilom Türkom. Kdaj se boste jasno izrazili oziroma kdaj boste jasno izrazili podporo enemu izmed kandidatov, morda tudi kakšnemu tretjemu in ne komu izmed teh dveh?
Kučan
Mislim, da noben kandidat moje izrecne podpore niti ne potrebuje. Vprašanje je, kako prepričljivo bodo govorili o našem vsakdanu in o križpotjih našega življenja za svoje volivce, kajti to predvsem je pomembno. Prav tako se mi že od vsega začetka zdi, da ni zelo koristno, da ne rečem, da je škodljivo, da sta na tej strani, kot vi pravite, dva kandidata, potem ko je desni blok na predlog Janeza Janše zakoličil pravzaprav blokovsko postavitev volilnega prostora tokratnih predsedniških volitev. Ampak če sta dva in oba sta po moje kredibilna, bo pač tisti, ki bo bolj prepričljiv, dobil večjo podporo. In tisti bo najbrž potem šel tudi v drugi krog, ki je zelo verjeten.
Novinar
Boste v drugem krogu podprli tega kandidata, ki pride v drugi krog?
Kučan
Če bo potrebno, če se bo seveda meni zdelo potrebno, bom to tudi storil in s tem končal zgodbe, ki se sedaj širijo, da na nek način nagovarjam kandidate, naj bodo kritični do sedanje vlade. Meni je pravzaprav manj pomembna kritika te vlade. Pomembno pa mi je opredeljevanje do razmer in problemov, ki v tej državi nedvomno so in o katerih sem že dostikrat govoril. Če in po moji sodbi je veliko teh problemov povzročeno z delovanjem sedanje vlade, to torej implicitno zajema tudi kritiko delovanja sedanje vlade.
Novinar
Se vam zdi, da je Janez Janša, ko je zamenjal tri ministre, oziroma so odstopili, in ko je zamenjal, sicer sporazumno, gospoda Šinkovca v Sovi, je počistil stvari in se sedaj lahko začne neko novo obdobje kritik na račun vlade, ali pa se vam zdi, da bo ta politika, ki je bila tako kritizirana - gospod minister Zupan je zelo trmoglavo šel v nek proces spreminjanja visokošolske zakonodaje, gospod Bručan je dobil toliko kritik na račun vodenja oziroma privatizacije zdravstva - se vam zdi, da bo šla politika z novimi obrazi morda v kakšno drugo smer, ali pa se bo dogajala ista stvar?
Kučan
Predsednik vlade je potegnil taktično modro potezo, da se je izognil razpravi ob interpelacijah, ki so bile napovedane in bi se najbrž tudi zgodile zoper vse tri odstopljene ministre. Ampak ali je s tem prekinil tudi kontinuiteto politike v teh treh resorjih, ki je bila dostikrat kritizirana v javnosti, argumenirano kritizirana, to bodo pa pokazali šele novi obrazi na ministrskih stolčkih. Pravo sodbo o razlogih za to menjavo bo mogoče oblikovati šele takrat. Glede na izjave, da so ti ministri delali dobro, pa ne gledam z optimizmom, da bi se prekinila politika, kakršna je bila na teh ministrstvih doslej. Še posebej ne tudi zaradi tega, ker so stranke, ki so doslej s svojimi ljudmi zasedale te resorje, že napovedale, da pričakujejo, da bodo ti resorji ostali naprej v njihovi lasti ali v njihovem fevdu.
Novinar
Se bojite, da se leta 2008 lahko zgodi scenarij vlade SDS in SD oziroma SD in SDS oziroma SDS in SD..... odvisno kdo bo zmagal?
Kučan
Če bodo to stranke, ki bodo lahko pristale na iste skupne vrednote, potem je to seveda možno. Ampak potem, vsaj kot jaz razumem, to ne bo socialdemokratska stranka.
Novinar
Kaj ste si prišli ogledat na tem sejmu? Zakaj hodite na tak sejem? Je tukaj vseeno še malo neke politike, morda srečevanja nekaterih ljudi, ki jim morda zaupate svoje mnenje glede predsedniških volitev?
Kučan
Ne, to gotovo ni poglavitni razlog, čeprav se tem pogovorom ni mogoče izogniti. To je sejem, ki je zvezan z mojim otroštvom. Hodil sem na njega vsa ta leta, ko sem bil v aktivni politiki in me zanima njegov razvoj. Zdaj ima možnost, da postane evropski kmetijski sejem, če bo izkoristil to priložnost. Sicer pa bo bolj ali manj zapisan usodi počasnega odmiranja. Zaenkrat se mi zdi, da pelje kar v dobro smer in da kar dobro sledi populariziranju ali vsaj informiranju o tem, kaj naj bi bila strategija slovenskega kmetijstva v okviru evropske kmetijske politike.
Novinar
Kdaj ste imeli nazadnje priložnost imeti Darka Njavra na tako bližnji razdalji, se spomnite?
Kučan
Da bi ga videl, se ga ne spomnim. Mogoče pa je bil v moji bližini, pa ga nisem videl.
Novinar
Najlepša hvala. Kaj pa te vile, če se vrneva nazaj k izhodišču? Jih znate vrteti pravilno?
Kučan
Tele bi znal, ampak tu vidim neke zlate. Z zlatimi vilami se pa nikoli nisem ukvarjal.
Novinar
Hvala
Kučan
Prosim.

 

 

seznam   na vrh