grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Slovenski predsednik in predsednik švicarske konfederacije za okrepitev gospodarske menjave

Brdo pri Kranju, 06/21/2004  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoNa povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška se danes na uradnem obisku v Republiki Sloveniji mudi predsednik Švicarske konfederacije Joseph Deiss. S slovenskim predsednikom se je predsednik švicarske konfederacije srečal dopoldne na Gradu Brdo, kjer sta sogovornika osrednjo pozornost pogovorov namenila gospodarskemu sodelovanju med državama in novim priložnostim za sodelovanje med gospodarstvi obeh držav. Govorila pa sta tudi o slovenski izkušnji s članstvom v Evropski uniji in sodelovanju Švice z EU, ki je zelo intenzivno.

Po srečanju je slovenski predsednik v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavo"Švica je pomemben partner naši državi. Z njo gojimo zelo prijateljske odnose in med državama ni odprtih vprašanj in problemov, o katerih bi se morali pogovarjati. Pač pa smo se pogovarjali o tem, kako še izboljšati naše dosedanje sodelovanje, predvsem na gospodarskem področju. Gospodarska menjava je solidna, ocenjujemo pa možnosti za njeno okrepitev še obstajajo. Gospoda Deissa spremlja močna gospodarska delegacija in gospodarski razgovori so ena osrednjih točk današnjih pogovorov. Primere uspešnega sodelovanja na gospodarskem področju poznamo in tudi danes smo omenjali povezavo Novartisa in Leka, ki predstavlja primer pomembne naložbe v Sloveniji. Tudi možnosti za skupno sodelovanje na področju JV Evrope, kjer je Slovenija precej prisotna, obstajajo. Precejšen del naših pogovorov pa smo namenili evropskim vprašanjem in o dosedanji slovenski izkušnji s članstvom v Evropski uniji. Evropsko vprašanje je za Švico, ki ima z EU sklenjenih vrsto sporazumov, aktualno vprašanje. Govorili smo tudi o drugih oblikah mednarodnega sodelovanja, zlasti na področju JV Evrope, kjer je tako Švica kot Slovenija prisotna z mirovnimi enotami. Izmenjava mnenj je bila zelo odprta in intenzivna in obisk je priložnost, da se naši odnosi še utrdijo."

Klikni za povečavoPredsednik švicarske konfederacije Deiss, ki je našo državo leta 2001 obiskal že kot zunanji minister, je poudaril pomen direktnih investicij in izrazil upanje, da bo sčasoma prišlo tudi do slovenskih investicij v Švici. Slovenija je za švicarsko gospodarstvo zanimiva tudi zaradi visoko in dobro usposobljene delovne sile, kar je pomemben podatek za nadaljnji razvoj gospodarskega sodelovanje, je še poudaril gospod Deiss in slovenski strani predstavil stanje na področju sporazumov, ki jih Švica sklepa z Evropsko unijo. V letošnjem letu je ena najpomembnejših ciljev Švice sklenitev drugega paketa bilateralnih sporazumov z EU in razširitev sporazuma o prostem pretoku oseb med Švico in EU na nove članice EU, je še povedal predsednik švicarske konfederacije.