grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sodstvo je pomembna in neodvisna veja oblasti

Ljubljana, 03/07/2003  |  govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes obiskal Vrhovno sodišče Republike Slovenije. Predsednik dr. Drnovšek se je srečal s predsednikom vrhovnega sodišča mag. Mitjo Deisingerjem, nagovoril pa je tudi vrhovne sodnike in sicer na temo: Položaj Republike Slovenije, vloga sodstva v našem sistemu, vstop v EU in NATO". Po pogovorih je predsednik dr. Drnovšek dal izjavo za medije (neavtoriziran zapis):




"Lepo pozdravljeni,
na povabilo predsednika Vrhovnega sodišča RS mag. Mitje Deisingerja sem danes obiskal vrhovno sodišče. To je moj prvi zunanji obisk ene od treh vej oblasti, odkar sem prevzel funkcijo predsednika Republike Slovenije. S tem obiskom želim pokazati na pomen te institucije in na pomen sodstva nasploh v naši državi. V vsaki državi je pomen zaupanja v sodstvo, pomen tega, da državljani zaupajo sodnikom, njihovi korektnosti, zaupajo pravni državi, velik. Seveda ostaja nekaj odprtih vprašanj in tudi naše sodstvo je na nek način v stalnem razvoju, saj smo morali od nastanka naše države na hitro sprejemati veliko zakonov. Sedaj sprejemamo evropsko zakonodajo, veliko je sprememb in iščemo uravnotežene rešitve. Postopno se te rešitve tudi najdejo in izboljšuje se tudi delovanje sodišč. Z vstopom v EU in Nato Slovenija vstopa v novo poglavje, ki bo imelo velik vpliv na delovanje vseh naših institucij, tudi sodstva. Predvsem vstop v EU prinaša celoten pravni red Evrope, EU, ki ga bomo morali začeti spoštovati v Sloveniji in s tem so naloge in izzivi še večji. V razgovoru, ki smo ga imeli danes na vrhovnem sodišču, smo govorili tudi o teh vprašanjih.

Vse države iščejo neko ravnotežje med učinkovitostjo sodstva, organov pregona na eni strani in na drugi strani med tem, da čimbolj zaščitijo človekove pravice vsakega posameznika, ki se znajde v mlinih ali policijskega pregona ali sodnih obravnav. Išče se neko ravnotežje, da smo čimbolj učinkoviti pri zagotavljanju pravice do pravičnega sojenja ter da hkrati čimbolj zaščitimo vsakega posameznika pred napačnimi rešitvami, pred eventualnimi zlorabami. To ni lahka naloga in nikjer še ni dorečena, v nobeni državi ne morejo reči, da imajo povsem idealno situacijo. Vendar pa vsi težimo k temu. Veseli me, da se tega zavedamo in prepričan sem, da bodo tudi naši sodniki in naše sodstvo v prihodnjih letih na nivoju izzivov, ki so pred nami, ki so tudi pred njimi in da bomo vsi skupaj utrjevali zaupanje državljank in državljanov v institucije države in v okviru tega tudi v delovanje pravosodnega sistema.

Hvala lepa."