grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na enodnevnem delovnem obisku v Pragi

Ljubljana, 06/12/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se je danes na povabilo češkega predsednika Václava Klausa, mudil na enodnevnem delovnem obisku v Pragi. Predsednik dr. Drnovšek je eden prvih tujih gostov predsednika Klausa, od njegove februarske izvolitve dalje.

Obisk predsednika dr. Drnovška na Češkem predstavlja nadaljevanje zelo dobrih odnosov med Slovenijo in Češko, ki temeljijo na bogati tradiciji kulturnih stikov med obema narodom, na podobni filozofiji političnega, ekonomskega in socialnega razvoja ter pripadnosti skupnemu srednjeevropskemu prostoru. Med državama obstaja tudi visoka stopnja soglasja glede zunanjepolitičnih ciljev, pomembna pa je tudi dolgoročna naravnanost v bilateralnih odnosih, ki temelji na skupnih interesih. Prav to sporočilo sta oba predsednika poudarila na skupnih pogovorih ter kasneje na novinarski konferenci.

Klikni za povečavo Slovenski predsednik je zbranim novinarjem dejal:

"Zelo sem zadovoljen, da sem danes obiskal Prago in dolgoletnega prijatelja predsednika Klausa. Že več kot 10 let se poznava in tesno sva sodelovala že kot predsednika Vlad Slovenije in Češke in eden od dogovorov je bila odločitev za sprejetje Slovenije v CEFTO. Ta odločitev se je izkazala za zelo, zelo uspešno. Češka in Slovenija imata veliko skupnega, veliko imamo povezav iz preteklosti, tudi v umetnosti, na kulturnem področju. Danes se nahajamo na praškem gradu, ki je že primer takšnega sodelovanje. Arhitekt Plečnik, ki je pustil pečat na gradu, je priznan tako v Pragi kot v Ljubljani.

Klikni za povečavo V zadnjih 10 letih nas je družilo prizadevanje, da čimbolje speljemo tranzicijo naših držav, predvsem naših gospodarstev in da se čimprej vključimo v Evropsko unijo in Nato. Sedaj se bo začelo novo obdobje, ko bomo sodelovali kot člani EU, v to sem prepričan, in takrat bo zelo pomembno, da bomo branili skupne interese, ki bodo velikokrat identični. Tako Češka kot Slovenija vidita v EU smiselno skupno prihodnost, obe državi pa si bosta prizadevali, da ohranita narodno identiteto v okviru združene Evrope. V naših predstavah ni neke združene Evorope po ameriškem vzorcu nekakšnega "talilnega lonca", pač pa ob ohranjanju narodnih identitet.", je še povedal slovenski predsednik.

Klikni za povečavo Na vprašanje o češkem referendumu, je predsednik dr. Drnovšek dejal, da bomo v Sloveniji veseli, če bo referendum na Češkem uspel in bo Češka Sloveniji delala družbo v Evropski uniji. Veliko skupnih interesov imamo in nenazadnje Evropa dobiva s tem tudi dodatno slovansko dimenzijo, ki jo lahko samo obogati.

Na novinarsko vprašanje o njegovih sporočilih slovenski javnosti pred našim referendumom, je slovenski predsednik dejal, da si je že kot predsednik vlade vsa ta leta prizadeval za članstvo v EU in ob tem izrazil veselje, da so Slovenci z 90% za članstvo prepričljivo podprli pravilnost politike vlade. Poudaril je tudi, da na EU Slovenci gledamo realistično, na prostor sobivanja, ki pa ni prostor brez težav in s temi sporočili smo pristopili tudi k naši javnosti.