grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel nekdanjega guvernerja Vermonta Howarda Deana

Brdo pri Kranju, 08/16/2005  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Brdu pri Kranju sprejel nekdanjega guvernerja Vermonta in predsednika nacionalnega odbora Demokratske stranke Howarda Deana.

Sogovornika sta uvodoma ugotovila, da so odnosi med Slovenijo in ZDA odlični ter izrazila interes, da bi se odnosi med obema državama razvijali še naprej. Pogovarjala sta se o situaciji v Bosni in Hercegovini, kamor ameriški gost odhaja v okviru svoje evropske turneje, izmenjala pa sta tudi poglede o možnem razvoju in stabilizaciji Kosova.

Klikni za povečavoNekaj pozornosti sta sogovornika namenila tudi razmeram na Bližnjem vzhodu in vplivu mednarodne skupnosti na stabilizacijo in mirno reševanje sporov na tem območju. Ena od tem pogovora so bile tudi klimatske spremembe v svetu, pri čemer je predsednika dr. Drnovška zanimalo, kako ZDA obravnavajo te probleme. Ameriški sogovornik pa je izrazil zanimanje za priprave Slovenije na prevzem evra in predsedovanje EU leta 2008. Pri pogovoru je sodeloval tudi bivši predsednik Milan Kučan, ki je gostitelj Howarda Deana v času njegovega obiska v Sloveniji.