grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Dobri temelji za nadaljevanje sodelovanja z Makedonijo

Skopje, Makedonija, 04/02/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se na vabilo predsednika Republike Makedonije Borisa Trajkovskega, mudi na dvodnevnem obisku v Makedoniji. Dopoldne se je skupaj z delegacijo, v kateri so minister za zunanje zadeve dr. Rupel, minister za evropske zadeve dr. Potočnik, ministrica za delo dr. Petrin ter minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Dimovski, srečal na uradnih pogovorih z makedonskim predsednikom Borisom Trajkovskim in predsednikom vlade Brankom Crvenkovskim.

Klikni za povečavo Makedonski predsednik Trajkovski je uvodoma dejal, da je obisk slovenskega predsednika, ki ga spremlja tudi močna skupina gospodarstvenikov, izraz dobrih odnosov in dobrega sodelovanja med Slovenijo in Makedonijo. Slovenski strani je ob tem čestital za uspešen izzid referendumov za EU in Nato. Slovensko stran je seznanil s prioritetnimi nalogami Makedonije za vzpostavitev notranje stabilnosti in nadaljevanje ekonomsko-socialnih reform. Vaše izkušnje pri premagovanju težav tranzicije ter izkušnje s prilaganjem sistema evropskim standardom, so za našo državo zelo dragocene, je še dejal makedonski predsednik.

Klikni za povečavo Slovenski predsednik je poudaril, da je Makedonija pomembna prijateljska država, v katero kot slovenski predsednik prihaja na svoj drugi obisk v tujini. Obe državi izhajata iz nekdanje skupne države, se dobro poznata in imata veliko skupnih izkušenj, kar je dobra osnova za dobro sodelovanje tudi v prihodnje. Izkušnja Slovenije, ki s članstvom v EU zaključuje obdobje prilagajanja in obdobje tranzicije, je lahko za Makedonijo zelo zanimiva. "Veseli bomo,če vam bomo pri vašem približevanju tako EU kot NATO lahko pomagali." Odraz tovrstne zavezanosti je tudi današnji podpis Memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Makedonije strokovni pomoči na področju evropskih zadev, ki sta ga podpisala minister za evropske zadev dr. Janez Potočnik in makedonska ministrica za evropsko integracijo Radmila Šekerinska. Slovenski in makedonski minister za delo, družino in socialne zadeve dr. Dimovski in Jovan Manasijevski pa sta podpisala Sporazuma o sodelovanju med Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve RS in Ministrstvom za delo in socialno politiko Republike Makedonije.

Stabilnost regije in še zlasti vzpostavitev etničnega ravnotežja v Makedoniji, je pomembna za vso regijo, je v pogovorih poudaril slovenski predsednik in izrazil polno podporo Slovenije v procesih približevanja Makedonije evro-atlantskim integracijam. Pri tem je predsednik izpostavil tudi pomen prve vojaške misije EU v Makedoniji z željo, da bo po uspešni misiji država kmalu postala tudi članica EU.

Dvostransko sodelovanje med državama je intenzivno zlasti na gospodarskem področju. Današnji obisk in prisotnost obeh predsednikov na Poslovnem forumu, ki se ga udeležuje preko 30 slovenskih gospodarstvenikov pod vodstvom predsednika Gospodarske zbornice mag. Jožkom Čukom, je namenjen spodbujanju gospodarskega sodelovanja med državama. Predsednik dr. Drnovšek je v okviru uradnih pogovorov dejal, da si slovenska stran želi uravnoteženosti v blagovni menjavi, kjer Makedonija beleži deficit. Med slovenskimi gospodarstveniki obstaja pripravljenost za investiranje v makedonska podjetja, zato bodo te možnosti v okviru Poslovnega foruma tudi dvostransko preučili, je bil prepričan slovenski predsednik.


V pogovorih s predsednikom vlade Crvenkovskim, je slovenski predsednik omenil, da bo Slovenija v času letošnjega predsedovanja CEFTI pomagala Makedoniji pri pridobitvi povabila za pristop k sporazumu CEFTA. Predsedniku Crvenkovskemu je izrazil upanje, da bo obisk dodatna spodbuda za nadaljnji razvoj političnega in gospodarskega sodelovanja med državama.

Predsednik Crvenkovski se je slovenskemu predsedniku zahvalil za slovensko podporo v prizadevanjih za članstvo Makedonije v EU in Nato ter poudaril, da makedonska vlada s svojimi ukrepi pripravlja osnovo za izboljšanje pogojev za tuja vlaganja. Dejal je še, da so najbolj pozitivne izkušnje s tujimi investicijami ravno s slovenskimi podjetji.

Slovenski predsednik se bo jutri srečal še s predsednikom Sobranja Republike Makedonije g. Nikolo Popovskim.