grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na pogovorih o Jugovzhodni Evropi

Ljubljana, 01/26/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se danes v Davosu udeležuje pogovorov o Jugovzhodni Evropi, ki potekajo pod naslovom "Jugovzhodna Evropa v fokusu". V razpravi, katere moderator je urednik ugledne revije France Intere, Dominique Bromberger, poleg predsednika republike med drugim sodelujejo še makedonski predsednik, Boris Trajkovski, romunski premier, Adrian Nastase ter drugi ugledni predstavniki iz regije.

Stališče predsednika republike je, da pomenijo pozitivni premiki v političnem in gospodarskem razvoju, ki potekajo ob pomoči mednarodne skupnosti, pomembno spodbudo državam Jugovzhodne Evrope, da še odločneje nadaljujejo gospodarske in politične reforme. Za dosego trajne politične in gospodarske stabilnosti je zato potrebno zagotoviti pomoč mednarodne skupnosti tudi v bodoče – ne glede na druge izzive, s katerimi se srečuje mednarodna skupnost,.

Vključevanje držav Jugovzhodne Evrope v evropske gospodarske, politične in varnostne integracije je po mnenju predsednika republike najboljše zagotovilo za stabilnost regije in za dejansko perspektivo razvoja tega območja. Dr. Drnovšek tudi meni, da lahko Slovenija kot bodoča članica Evropske unije odigra tvorno vlogo pri konsolidaciji regije, saj z njo že sedaj intenzivno sodeluje, še posebej na gospodarskem področju. Sicer si pa Slovenija želi čimbolj stabilno in perspektivno soseščino in se zato zavzema za članstvo držav iz regije v Srednjeevropskem sporazumu o svobodni trgovini (CEFTA), ki s svojimi instrumenti nudi okvir za uspešno pripravo na prevzem standardov Evropske unije.