grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na slovesni podelitvi listine "Občina po meri invalidov" v Trbovljah

Trbovlje, 12/15/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Trbovljah udeležil slovesnosti, na kateri so Občini Trbovlje podelili listino "Občina po meri invalidov" za leto 2005.

Predsednik dr. Drnovšek je ob tej priložnosti nagovoril udeležence slovesnosti (nelektoriran zapis):Vesel sem, da smo skupaj tukaj v občini Trbovlje, ki je še prav posebej posvetila pozornost invalidom in njihovi problematiki in tudi organizirala to današnje srečanje. To je pomemben dogodek za vse vas in nas. Navezuje se na mednarodni dan invalidov, ki smo ga praznovali pred kratkim. Že takrat sem namenil poslanico invalidom v želji, da jo slišijo vsi, ne samo invalidi. Namenjena je tudi vsem drugim državljankam in državljanom, da naj se zavedajo, da živimo vsi skupaj, da smo takšni in drugačni. Nekateri med vami imate težave zaradi invalidnosti, se zaradi tega težje vključujete v življenje in družba mora omogočiti, da je vaše življenje lahko čimbolj normalno. Da se lahko vanj vključujete, da niste izolirani, da lahko pridete povsod, kamor je treba, da se vzpostavi tudi takšna infrastruktura.

Klikni za povečavoPomemben pa je tudi odnos, odnos vseh nas do samih sebe, do invalidov, do ljudi okrog nas. Vsak se mora zavedati, tudi če ni invalid, da lahko tudi njega to doleti. Nihče nima zagotovila, da se mu to ne bo zgodilo. In takrat bo sam potreben pozornosti, pomoči, razumevanja, širše okolice in družbe. Če se tega zavedamo, potem bomo drugače ravnali, gledali in bomo bolj pozorni. Povsod velja, da moramo biti skupaj, da smo med seboj odvisni, drug od drugega. Tudi tisti, ki mislijo, da niso, bodo na koncu spoznali, da smo vsi odvisni drug od drugega, da moramo sodelovati in si pomagati.

Klikni za povečavoVesel sem, da se je občina Trbovlje lotila takšnega projekta, da občina želi biti prijazna do invalidov, vzpostaviti takšno okolje, da se boste v njem dobro počutili in lahko vključevali v različne življenjske in družabne dejavnosti. Podpreti moramo takšne projekte, podpreti moramo vse tiste, ki se za to angažirajo in jim izreči priznanje. Želim, da bi bil ta projekt uspešen tudi v prihodnje. Želim, da bi se tudi druge občine vključevale vanj, da bi tudi druge občine namenile posebno pozornost invalidom in da bi bila naša družba prijazna družba do vseh. Še posebej želim vam, ki ste tukaj zbrani, vsem invalidom, da bi obdržali visoko zavest in tudi življenjski optimizem. Življenje ima različne oblike, ne samo nekaterih, tistih morda, ki so zdaj težko dosegljive. Na različne načine lahko dosežemo zadovoljstvo, kvalitetno in mirno življenje. Če se tega zavedamo, zavedate, potem bo lažje. Torej, veliko sreče in uspeha na tej poti.