grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek jutri na 10. srečanju predsednikov srednjeevropskih držav

Ljubljana, 05/21/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo na povabilo predsednika Republike Avstrije dr. Thomasa Klestila udeležil 10. srečanja predsednikov držav Srednje Evrope, ki bo potekalo od 22. do 23. maja v Salzburgu. Dogovor o kraju srečanja je bil sprejet na lanskem srečanju srednjeevropskih predsednikov, ki je potekalo na Bledu in na Brdu pri Kranju.

Na letošnjem srečanju se pričakuje udeležba predsednikov sedemnajstih držav iz širšega srednjeevropskega prostora: Avstrije, Ukrajine Poljske, Italije, Slovaške, Nemčije, Makedonije, Hrvaške, Madžarske, Romunije, Moldavije, Bolgarije, Albanije, Slovenije, Češke, Srbije in Črne Gore ter Bosne in Hercegovine.

Srečanje, ki bo po številu zastopanih držav najštevilčnejše doslej, bo prvenstveno posvečeno razpravi o izzivih, ki ga za Evropsko unijo predstavlja širitev z desetimi novimi članicami, večina katerih pripada srednjeevropskemu prostoru. Ob tem se bodo udeleženci predvsem posvetili vprašanjem vloge Evrope v svetovni politiki v luči sedanjega mednarodnega položaja, vlogi Srednje Evrope v procesu evropskega združevanja in izgledom za regionalni razvoj po širitvi EU, ter vlogi sedanjih in vstopajočih članic EU pri podpori državam Jugovzhodne Evrope, da izpolnijo svojo "evropsko perspektivo".

V okviru srečanja v Salzburgu bo prišlo tudi do izmenjave mnenj in pogledov med predsedniki srednjeevropskih držav z vodilnimi direktorji evropskih podjetij na temo priložnosti in tveganj, ki jih prinaša bližajoča se širitev EU. Razprava bo predvsem posvečena vprašanju, kako okrepiti gospodarsko rast in podpreti integracijo v razširjeni EU.

Ob robu 10. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav bo prišlo tudi do številnih bilateralnih sestankov in pogovorov med udeleženci.