grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Zdravica predsednika dr. Janeza Drnovška na večerji v čast članom predsedstva Bosne in Hercegovine

Ljubljana, 09/08/2003  |  govor

Klikni za povečavo Spoštovani gospodje predsedniki, dame in gospodje, dragi prijatelji,

Slovenija in Bosna in Hercegovina sta prijateljski državi. In ker je prijateljstva potrebno gojiti, se s prijatelji srečevati, mi je še v posebno veselje, da lahko danes v Sloveniji pozdravim cenjeno predsedstvo Bosne in Hercegovine.

Naši državi si nista neznanki. Naša skupna zgodovina je trajala več kot sto let, skupaj smo živeli v treh državah. Vezi med državama in prebivalci so globoke in vsestranske. Številni ljudje iz Bosne in Hercegovine so našli v Sloveniji svoj novi dom in številnim Slovencem je Bosna in Hercegovina postala druga domovina. Z zadovoljstvom lahko ugotovim, da je sodelovanje na različnih področjih, od gospodarstva, do kulture in športa, danes zelo razvejano in živahno. Dobrim institucionalnim odnosom dajejo podlago živi medosebni stiki in prijateljstva, ki so preživeli tudi najtežje čase. Skupaj tvorijo to, čemur pravimo iskreni prijateljski odnosi. Takšni odnosi so temelj, na katerem gradimo našo medsebojno politiko.

Klikni za povečavo Pot, ki jo je izbrala Slovenija ob koncu prejšnjega stoletja, v času velikih sprememb na starem kontinentu, nas je pripeljala do sorazmerne ekonomske uspešnosti in stabilnosti. Pripeljala nas je do skorajšnjega članstva v Evropski uniji in zvezi NATO. Takrat, v začetku 90-ih let, smo želeli, da gredo po tej poti vsi iz nekdanje države. Na žalost je prišlo do dolgega in tragičnega konflikta, najbolj tragičnega prav v Bosni in Hercegovini. Veliko beguncev iz Bosne in Hercegovine je našlo v Sloveniji zatočišče, z različno pomočjo smo skušali blažiti posledice vojne. Vzdrževali smo stike s prijatelji, z našimi rojaki, s poslovnimi partnerji. Svetu smo govorili, da mora končati spopade, da je Bosna in Hercegovina država, od katere je odvisna ne samo stabilnost in razvoj tega dela sveta, pač pa cele Evrope.

To je naše prepričanje tudi danes. Bosni in Hercegovini je treba odpreti vrata za vstop v EU in ji zagotoviti realno možnost vključitve v Evropsko unijo. Sami smo to pot že skoraj v celoti prehodili in pripravljeni smo vam pomagati z izkušnjami, ki smo jih na tej poti pridobili. Morda vam lahko te izkušnje pomagajo, da bodo vaše poti krajše in lažje. Kot članica Evropske unije se bomo trudili, da bo Bosna in Hercegovina deležna ustrezne pozornosti in podpore v procesu svojega približevanja. Kdaj bo Bosna in Hercegovina vstopila skozi ta vrata, je odvisno predvsem od vas samih. Lahko pa vam zagotovim, da vas bomo pri tem podpirali. Sporazum o razvojnem sodelovanju med našima državama, ki sta ga danes podpisala zunanja ministra, je pomemben korak v smeri poglabljanja partnerskega sodelovanja v perspektivi evropskih integracij.

V Sloveniji z veliko pozornostjo spremljamo napore, ki jih v Bosni in Hercegovini usmerjate v gospodarsko in politično obnovo in razvoj. Veselimo se uspehov, ki jih pri tem dosegate, in zaskrbljujejo nas nerešena vprašanja. Zato skušamo po svojih močeh karseda največ prispevati, da se vzpostavi uspešno, stimulativno in stabilno okolje.

Trajne stabilnosti prav gotovo ni mogoče zagotoviti brez ekonomske perspektive in oblikovanja pogojev za izboljšanje življenjskega standarda. Tuja vlaganja v gospodarstvo so v tem pogledu bistvenega pomena. In tukaj igrajo slovenska podjetja pomembno vlogo. Že med vojno so skupaj s svojimi partnerji načrtovala investicije in danes so slovenska podjetja med prvimi investitorji v Bosni in Hercegovini. Ne glede na to obstajajo še neizkoriščene možnosti za poglabljanje gospodarskega sodelovanja. Upamo, da bodo srečanja med poslovneži, ki se odvijajo ob tem obisku, pripeljala do novih poslovnih priložnosti in povezav.

Veseli nas, da lahko v zadnjem času opažamo zmanjševanje neuravnoteženosti trgovinske menjave. Redka odprta vprašanja med nami, ki izvirajo iz zadnjih desetletij naše skupne zgodovine, moramo reševati v interesu državljanov in v odprtem dialogu. Današnji razgovori so pokazali, da imamo za to poti in potrebno voljo.

Slovenija je v Bosni in Hercegovini prisotna tudi v okviru mednarodne skupnosti. Letos smo povečali število naših vojakov v stabilizacijskih silah SFOR. Skupaj s prijateljskimi državami sodelujemo tudi pri projektih razminiranja in rehabilitaciji žrtev min. Vključeni smo v prizadevanja mednarodne skupnosti, da Bosna in Hercegovina čimprej konča vse potrebne reforme in postane uspešna država, dobrodošla članica Evropske družine narodov in držav.

Z vstopom v Evropsko unijo bo Slovenija dosegla svoj veliki cilj. To kar smo želeli, da sami dosežemo, iskreno želimo tudi vam in vsem, s katerimi smo nekdaj živeli skupaj.

Dovolite, da dvignem čašo za to našo skupno prihodnost, za Bosno in Hercegovino, prijateljstvo med našimi narodi in za vas, spoštovani člani Predsedstva Bosne in Hercegovine in dragi prijatelji.