grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nizozemski premier slovenskemu predsedniku predstavil prioritete nizozemskega predsedstva EU

Ljubljana, 04/19/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Vlade Kraljevine Nizozemske, Jana Petra Balkenendeja, ki se mudi na obisku v Sloveniji. Nizozemski premier je predsedniku čestital ob skorajšnjem članstvu naše države v Evropski uniji in izrazil prizananje ob napredku naše države, ki ga je dosegla v zadnjem desetletju. Izrazil je tudi pričakovanje, da bosta državi tako uspešno kot doslej, sodelovali tudi kot partnerici znotraj EU.

Klikni za povečavoObisk predsednika Balkenendeja sodi v okvir nizozemskih priprav na predsedovanje Evropski uniji v drugi polovici leta. Nizozemski premier je slovenskega predsednika seznanil z nekaterimi načrtovanimi koraki v času nizozemskega predsedstva EU, med katerimi je omenil tudi priprave na evropsko konferenco na temo skupnih evropskih vrednot, ki bo predovidoma septembra. Oba sogovornika sta se strinjala, da bi bilo bolje, če bi bil dogovor o evropski ustavni pogodbi sprejet še v času irskega predsedstva uniji in da je v zadnjem času moč čutiti pozitivnejše razpoloženje v EU za iskanja kompromisne rešitve.

Nizozemski predsednik je med ključnimi nalogami nizozemskega predsedovanja izpostavil zlasti uresničevanje lizbonske strategije in predstavil pogled na evropski proračun v luči nove finančne perspektive. Predsednik dr. Drnovšek je ob tem znova opozoril na nesorazmerje v proračunu Evropske unije, ki subvencijam za kmetijstvo namenja izredno velik delež. Ob koncu sta se sogovornika pogovarjala tudi o vprašanju nadaljnje širitve Evropske unije ter o evropski perspektivi držav JV Evrope.