grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Poslovilni pogovor veleposlanika Nove Zelandije s predsednikom dr. Drnovškom

Ljubljana, 01/21/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel na poslovilni obisk veleposlanika Nove Zelandije Petra Roberta Bennetta, ki Slovenijo diplomatsko pokriva iz Rima. Sogovornika sta ugotovila, da so odnosi med državama zelo dobri, da pa je zaradi oddaljenosti in omejenih virov sorazmerno majhnih držav njihova razvejanost omejena.

Veleposlanik Bennett je dejal, da je Slovenija s povabilom v Evropsko unijo in Nato dosegla velik uspeh na mednarodnem področju. Pri tem je poudaril, da je Evropska unija za Novo Zelandijo daleč najpomembnejša skupina držav ter da se bo dialog med Slovenijo in Novo Zelandijo nadalje okrepil, ko bo Slovenija postala članica Unije. Povedal je tudi, da je Nova Zelandija dejavno vključena v napore mednarodne skupnosti za reševanje konfliktov in sodeluje s svojimi vojaki tudi v misiji Nata v Bosni in Hercegovini, kar predstavlja za Novo Zelandijo zelo koristno izkušnjo.

Klikni za povečavoSogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja iraške krize. Predsednik dr. Drnovšek je poudaril pomen multilateralne podpore za morebitno posredovanje in dejal, da je reševanje iraške krize do sedaj potekalo v okvirih Organizacije združenih narodov oziroma njenega Varnostnega sveta. Oba sogovornika sta se strinjala, da so ZDA spoznale, kako pomembna je multilateralna podpora za izvedbo kakršnekoli akcije v Iraku in da je torej unilateralno posredovanje ZDA manj verjetno.

Ob koncu pogovora se je veleposlanik Bennett zahvalil za sprejem in za zelo kooperativen odnos, ki ga je užival s slovenskimi sogovorniki. Predsednik dr. Drnovšek pa se je zahvalil za njegov prispevek k razvoju dobrih odnosov med državama in izrazil upanje, da bo kmalu prišlo do realizacije odprtih vabil za obisk novozelandske predsednice vlade in drugih političnih predstavnikov Nove Zelandije v Republiki Sloveniji.