grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Slovenski predsednik dr. Drnovšek z generalnim sekretarjem ZN Annanom o vlogi mednarodne skupnosti na območju JV Evrope

New York, 09/26/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek, ki se je v New Yorku udeležil splošne razprave 58. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, se je popoldne sestal z generalnim sekretarjem Združenih narodov gospodom Kofijem Annanom. Sekretar Annan je uvodoma poudaril, da je bila organizacija Združenih narodov v zadnjem letu pred velikimi izzivi. Zagotovitev uresničevanja zastavljenih ciljev Deklaracije tisočletja in njihovo uresničevanje na vseh področjih dela OZN, je ena najpomembnejših nalog in izzivov v prihodnosti te organizacije. Slovenski predsednik je izpostavil prepletenost in kompleksnost sodobnega sveta, zato vloga Združenih narodov v mednarodni skupnosti ostaja osrednjega pomena in pozdravil prizadevanja generalnega sekretarja pri uresničevanju reform in razvojnih ciljev organizacije.

Sogovornika sta se dotaknila tudi problematike obnove in revitalizacije Iraka, kjer morajo ZN pridobiti ustrezno vlogo. Pri tem je generalni sekretar Annan poudaril, da bi nova resolucija morala dati močan signal Iraku in državam v regiji, da po svojih močeh prispevajo k ureditvi in stabilizaciji razmer na tem delu sveta.

Težišče pogovora med slovenskim predsednikom in generalnim sekretarjem ZN se je dotikalo problematike JV Evrope. Slovenski predsednik je že v svojem dopoldanskem govoru poudaril, da mednarodna skupnost zaradi osredotočenosti na najbolj izpostavljene krize, ne sme zanemariti območja JV Evrope, ki je v devetdesetih letih predstavljalo eno glavnih groženj mednarodnemu miru in varnosti. Dr. Drnovšek je ob tem predstavil vlogo Slovenije na območju držav nekdanje Jugoslavije, kjer dejavno sodelujemo v naporih mednarodne skupnosti za dolgoročno stabilizacijo regije. Slovenija je tako aktivna v številnih regionalnih pobudah, tesno pa tudi sodeluje z državami kandidatkami za vstop v Evropsko unijo s posredovanjem slovenskih izkušenj. Predsednik je izrazil prepričanje, da bo mednarodna pristnost na območju držav nekdanje Jugoslavije potrebna še kar nekaj časa. Glede Bosne in Hercegovine sta se strinjala, da je potrebno najti način, ki bo zagotavljal dolgoročno politično stabilnost. Ob vprašanju Kosova sta menila, da se bo treba z vprašanjem statusa quo čim prej spoprijeti in najti odgovor, ki bo sprejemljiv za vse strani. Glede Makedonije sta se strinjala, da je uresničevanje ohridskega sporazuma tista prava pot, ki vodi k dolgoročnemu miru in stabilnosti v državi.

Ob koncu je generalni sekretar Kofi Annan čestital predsedniku dr. Drnovšku za vodilno vlogo naše države pri nudenju pomoči žrtvam balkanskih vojn. Slovenija je prehodila izjemno pot v relativno kratkem času in želel bi si, da bodo slovenskemu zgledu sledile tudi države JV Evrope, je ob koncu še dejal gospod Annan.

Klikni za povečavo Pred srečanjem z generalnim sekretarjem, se je slovenski predsednik dr. Drnovšek sestal tudi z njegovim namestnikom za politične zadeve, gospodom Danilom Türkom.