grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Ob 50. letnici krvodajalstva na slovenskem

Zagorje, 06/04/2003  |  govor

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Zagorju udeležil slovesnosti, ki jo je v čast 50. letnice krvodajalstva na slovenskem pripravil Rdeči križ Slovenije. Predsednik je v slavnostnem nagovoru spregovoril zbranim krvodajalcev, aktivistom Rdečega križa in drugim (neavtoriziran zapis):

Spoštovani,
50. let krvodajalstva v Sloveniji je pomemben jubilej. Ni naključje, da je prva krvodajalska akcija v Sloveniji bila ravno tu v Zagorju, v revirjih, kjer je solidarnost vedno bila močno prisotna, kjer je vedno bil močno prisoten občutek po potrebni pomoči drugim, občutek povezanosti, zlasti v nesrečah, takrat, ko je solidarnost najpomembnejša. Krvodajalstvo je plemenita aktivnost in v Sloveniji smo vzpostavili in razvili lepo tradicijo krvodajalstva. Zelo široko in razvejano. Stalno oskrbo s krvjo že pol stoletja izvrstno opravlja prostovoljno krvodajalstvo kot gibanje, v katerega je vključeno veliko posameznikov. Ljudi, ki so se pripravljeni odzvati in se množično udeleževati krvodajalskih akcij, nikoli ni zmanjkalo čeprav je res, da je v zadnjem času njihovo število nekoliko upadlo. Prepričan sem in upam, da je to samo začasno. To, da je krvodajalstvo prostovoljna aktivnost, je še posebna vrednota in kot takšno jo moramo negovati naprej. Tu ni prostora za komercializacijo. V Sloveniji smo uspeli ohraniti vrsto aktivnosti, naj omenim prostovoljne gasilce, gorske in druge reševalce, skratka dejavnosti, ki so se močno zasidrale med slovenskimi ljudmi. Prepričan sem, da se bo krvodajalstvo še naprej razvijalo na takšni osnovi. Tudi med nove generacije je potrebno prenesti potrebo in občutek za solidarnost in krvodajalstvo. Mlade je potrebno motivirati in pritegniti v tovrstne humanitarne aktivnosti. Takrat, ko smo gradili našo državo, so se nam nekatere tradicije, na katere smo bili navajeni, morda zdele kar same po sebi umevne. V tem drugačnem svetu, v katerem danes živimo, še bolj ugotavljamo, da je potrebno prenašati te splošne, dragocene vrednote in tradicije naprej. Prav je, da Rdeči križ naprej opravlja krvodajalske aktivnosti, zato ima dolgoletne izkušnje in usposobljenost in to je garancija, da se bo krvodajalstvo uspešno razvijalo naprej. Težave, ki jih je imel Rdeči križ, so po mojem prepričanju že za to organizacijo. Rdeči križ je po mojem prepričanju že prebrodil težavno obdobje. Ta organizacija mora delovati resnično kot humanitarna organizacija, z visokimi moralnimi standardi. Z zaupanjem, ki ga vsi državljani in zlasti krvodajalci moramo imeti in se zdaj spet vzpostavlja in mora biti vzpostavljeno v prihodnosti.

Ob 50. letnici krvodajalstva v Sloveniji bi se želel zahvaliti vsem krvodajalcem, vsem, ki so redno ali občasno sodelovali v krvodajalskih akcijah. Želim si, da bi se ta plemenita dejavnost ohranila naprej, kot predsednik Republike Slovenije pa bi rad poudaril, da država zelo ceni tovrstno humanitarno aktivnost in vsakršen oseben prispevek in ga bo znala ceniti tudi v prihodnje.