grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel avstrijskega predsednika dr. Heinza Fischerja

Brdo pri Kranju, 09/15/2004  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je srečal z avstrijskim predsednikom dr. Heinzom Fischerjem, ki je bil na svojem prvem uradnem obisku v Sloveniji. Predsednika dr. Drnovšek in dr. Fischer sta uvodoma ocenila odnose med Avstrijo in Slovenijo kot zelo dobre in prijateljske in se strinjala, da s članstvom Slovenije v Evropski uniji sodelovanje med državama tudi v tem okviru postaja vse bolj pomembno. Avstrijski predsednik je izrazil čestitke Sloveniji za članstvo v EU in pohvalil hiter razvoj Slovenije v zadnjih letih. V nadaljevanju pogovora sta slovenski in avstrijski predsednik izmenjala stališča glede nadaljnjih širitev Evropske unije in ratifikacije evropske ustave, pri čemer je predsednik Fischer poudaril, da Avstrija podpira nadaljnje širitve, vendar pa mora tudi evropska ustava biti čim prej ratificirana, da bo tako EU lažje delovala. Predsednika Fischerja je zanimalo, kako Slovenija ocenjuje priprave Hrvaške na članstvo v EU. Predsednik Drnovšek je poudaril, da je Slovenija vedno podpirala Hrvaško na tej poti. Predsednika sta se v pogovoru posvetila tudi problematiki slovenske manjšine v Avstriji. Avstrijski predsednik je poudaril, da je na njihovi strani veliko dobre volje in razumevanja za razreševanje vseh vprašanj, ki zadevajo položaj slovenske manjšine. Predsednik Fischer je izrazil tudi zanimanje glede priprav Slovenije na predsedovanje v evropski organizaciji za varnost in sodelovanje. Predsednik Drnovšek in zunanji minister Ivo Vajgl sta mu podrobno predstavila slovenske priprave na predsedovanje. V zvezi z Zahodnim Balkanom sta se oba predsednika strinjala, da morajo države tega območja imeti evropsko perspektivo. Predsednika dr. Drnovšek in dr. Fischer sta v pogovoru izmenjala poglede in stališča tudi do nekaterih drugih mednarodnih vprašanj.



Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je po srečanju z avstrijskim predsednikom v izjavi za javnost povedal:
"Danes gostim na obisku predsednika Republike Avstrije gospoda Fischerja. Zelo vesel sem, da nas je obiskal kmalu po njegovi izvolitvi za predsednika. Odnosi med Slovenijo in Avstrijo so zelo dobri, lahko bi rekel odlični. V zadnjem desetletju smo postopno odpravljali številne manjše probleme, tako da lahko danes ugotovimo, da so politični odnosi izjemno dobri, da so gospodarski odnosi zelo dobri, da bomo sodelovali tudi v EU, kjer bomo najbrž velikokrat imeli podobne cilje in tudi izmenjava izkušenj je na samem začetku zelo koristna. Ostaja nekaj odprtih vprašanj, za katera se vedno zanimamo. S slovenske strani je to vprašanje slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Tudi danes smo izmenjali nekaj besed o teh vprašanjih, zlasti glede dvojezičnih napisov, ki še ostaja odprto. Tudi pri tem vprašanju vsaj na najinem nivoju ni razlik. Oba pričakujeva in upava, da bo prišlo do pametne in hitre rešitve tega vprašanja. Govorila sva tudi o bližnjem predsedovanju Slovenije OVSE, Evropski organizaciji za varnost in sodelovanje, in o nekaterih odprtih vprašanjih v tem kontekstu. Govorila sva o nekaterih splošnih evropskih temah, na primer vprašanje kandidature Turčije v EU in sploh vprašanje prihodnje razširitve EU, pričakovanja v zvezi z včlanitvijo Hrvaške tudi v tem kontekstu. Pogovori so bili zelo odkriti, zelo prijateljski in prepričan sem, da bodo naši odnosi takšni tudi v prihodnjih letih."

Klikni za povečavoNa vprašanje novinarja avstrijske televizije, kako predsednik ocenjuje splošno situacijo slovenske narodne skupnosti na Koroškem, je predsednik dr. Drnovšek odgovoril:
"Prejšnji teden sem se sestal s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji, na Koroškem in Štajerskem in se z njimi pogovoril o aktualni situaciji. Strinjali smo se, da se je marsikaj izboljšalo v odnosu med državama, tudi v odnosu do narodne skupnosti, vendar še izpostavljajo svoj problem. V tem trenutku zlasti vprašanje dvojezičnih tabel, kar res ne bi smel biti tako velik in nerešljiv problem v našem današnjem svetu. Po drugi strani ugotavljajo, da slovensko članstvo v EU na nek način izboljšuje tudi njihov položaj, morda tudi samozavest, ker so obravnavani bolj enakopravno in z nekoliko večjo pozornostjo. Zdi se mi, da je v odnosu do vsake narodnostne manjšine to zelo pomembno. Tudi kadar govorimo v Sloveniji o odnosu do naših narodnostnih skupnosti, moramo biti zelo pozorni in jim dati ustrezen status. Tako da se ne počutijo inferiorni ali da se ne počutijo zaradi tega slabo, temveč da imajo občutek enakovrednosti in da so tako obravnavani tudi v svojem okolju. Kar se tega tiče, se mi zdi, da so imeli včasih slabe občutke, ki se nekoliko izboljšujejo ob aktualnih dogodkih."

Ob koncu je predsednik dr. Drnovšek še dodal:
"Poleg tega, da se vse več Slovencev s Koroškega, pripadnikov slovenske narodne skupnosti vključuje v šolski sistem ali učenje slovenščine, je pomembno tudi to, da ugotavljamo, da se ob vstopu Slovenije v EU povečuje število avstrijskih državljanov, Avstrijcev po narodnosti, ki se želijo učiti slovenščino. To se mi zdi tudi pomemben element in prava smer za boljše medsebojno razumevanje in komuniciranje."