grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel valonskega ministrskega predsednika

Ljubljana, 03/21/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika vlade belgijske regije Valonije Jean-Clauda van Cauweenbergha, ki se mudi na obisku v Sloveniji.

Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru poudaril pomen, ki ga Slovenija pripisuje stikom z različnimi regijami v Evropski uniji, pri čemer je še posebej izpostavil pozitivno slovensko izkušnjo pri sodelovanju s Katalonijo in Bavarsko. Zato je pozdravil podpis sporazuma o sodelovanju med Slovenijo in francosko skupnostjo v Belgiji ter Valonsko regijo. Menil je, da sporazum predstavlja dobrodošlo osnovo za okrepitev medsebojnega sodelovanja na vseh področjih, kar je še posebej pomembno v luči prihodnjega članstva Slovenije v Evropski uniji.

Valonski premier Jean - Claud van Cauweenbergh je v pogovoru izrekel Sloveniji priznanje kot najbolje pripravljeni državi kandidatki za vstop v Unijo. Ob tem je opisal specifično vlogo, ki jo regije igrajo v državni ureditvi Belgije in izrazil upanje, da se bodo medsebojni stiki v prihodnje še okrepili.

Med srečanjem je predsednik dr. Drnovšek svojemu sogovorniku tudi predstavil trenutna razmišljanja o regionalizaciji v Sloveniji, kot tudi slovensko oceno sedanjega položaja v Jugovzhodni Evropi.