grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik sprejel poverilna pisma veleposlanic Burkine Faso in Estonije ter veleposlanika Kitajske

Ljubljana, 02/17/2004  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na ločenih slovesnostih sprejel poverilna pisma novoimenovanih veleposlanic in veleposlanikov držav Burkine Faso, Estonije in veleposlanika Kitajske.

Klikni za povečavoNa dopoldanski slovesnosti je predsedniku republike poverilno pismo predala novoimenovana izredna in pooblaščena veleposlanica Burkine Faso v Republiki Sloveniji gospa Noëllie Marie Béatrice Damiba. Na razgovoru po uradni slovesnosti je veleposlanica Damibo predsedniku Drnovšku prenesla pozdrave predsednika Burkine Faso Blaisea Compaorea. Ob tem je izrazila tudi čestitke ob prihajajočem vstopu Slovenije v EU, ki mu v Burkini Faso pripisujejo poseben pomen, saj si želijo prijateljev v novi, razširjeni Evropi. V tem smislu se je zavzela za poglobitev medsebojnega sodelovanja, še posebej na gospodarskem področju in v kulturi. Na željo slovenskega predsednika je tudi predstavila položaj v svoji državi in Zahodni Afriki. Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru izrekel pozdrave predsedniku Compaoreu in poudaril pomen, ki ga pripisuje njegovim naporom za gospodarski razvoj Burkine Faso. Izrazil je željo, da bi se medsebojni odnosi čimbolj razvili, pri čemer bi bilo pomembno povečati prepoznavnost obeh držav v Sloveniji in Burkini Faso. Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora veleposlanici Damibo zaželel čimveč uspehov pri njenem delu.

Klikni za povečavoPoverilno pismo je predsedniku danes predala tudi novoimenovana izredna in pooblaščena veleposlanica Republike Estonije v Republiki Sloveniji gospa Katrin Saarsalu, ki ima sedež na Dunaju. V pogovoru, ki je sledil predaji, je gospa Saarsal dejala, da si bo prizadevala za krepitev vsestranskega sodelovanja med Slovenijo in Estonijo, ki sta ga državi izgradili zlasti v procesu približevanja EU in NATU. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da Slovenija ceni kontinuran in odprt politični dialog med državama, s članstvom obeh držav v EU in NATU pa se odpirajo nove možnosti za partnersko sodelovanje pri praktično vseh vprašanjih, ki so v skupnem interesu. Dvostransko sodelovanje, ki se razvija, pa bi veljalo okrepiti zlasti na gospodarskem področju. Slovenski predsednik je novi estonski veleposlanici ob koncu zaželel uspešno opravljanje svoje funkcjie.

Klikni za povečavoNa popoldanski slovensnosti pa je predsednik poverilna pisma sprejel še od izrednega in pooblaščenega veleposlanika Ljudske republike Kitajske v Sloveniji gospoda Wang Fuyuan. Na razgovoru po uradni slovesnosti je veleposlanik Fuyuan predsedniku Drnovšku prenesel prisrčne pozdrave kitajskega predsednika Hu Jintaoa. Ob tem je poudaril pomen, ki ga Kitajska pripisuje odnosom s Slovenijo in njeno željo, da se le-ti še nadalje poglobijo na vseh področjih. Kitajska spoštuje odločitev Slovenije za vključitev v evro-atlantske integracije in si želi, da bi ta korak prispeval k intenziviranju medsebojnih stikov.

Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru poudaril je, da je Kitajska za Slovenijo prijateljska država in pomemben partner, s katerim si želimo čim boljše odnose, še posebej na gospodarskem področju. Med srečanjem je tudi spomnil na svoje lanskoletno srečanje s kitajskim predsednikom v St. Peterburgu in ob tem obnovil povabilo za njegov uradni obisk v Sloveniji. Ob koncu pogovora je veleposlaniku Wang Fuyuanu in njegovi soprogi zaželel čimbolj prijetno bivanje v Sloveniji.