grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel predsednika Evropske komisije

Ljubljana, 03/07/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika Evropske komisije Romana Prodija, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji.

Sogovornika sta se v pogovoru posvetila več temam, vključno z aktualnim mednarodnim položajem v Iraku. Strinjala sta se, da sedanja situacija zahteva čimbolj usklajeno nastopanje mednarodne skupnosti, predvsem v okviru VS OZN. Predsednik Prodi je ob tem še posebej izrazil potrebo po čimbolj jasno formuliranem skupnem evropskem stališču in izrazil upanje, da se trenutna razhajanja v mnenjih ne bodo še nadalje poglabljala.

Klikni za povečavoPredsednik Prodi se je strinjal s predsednikom dr. Drnovškom, da bi bilo v trenutnih razmerah težje zaključiti pogajanja za vstop v EU, kot šele pred nekaj meseci v Kopenhagnu. Ob tem je ocenil Slovenijo kot eno najbolj pripravljenih držav kandidatk za vstop v EU. Predsednik Prodi je v pogovoru tudi izrazil prepričanje, da bo prihajajoči referendum o vstopu Slovenije v EU uspel in kot tak predstavljal jasno zavezanost Slovenk in Slovencev k skupnemu evropskemu projektu.

Klikni za povečavoPredsednika dr. Drnovšek in Prodi sta se v pogovoru posvetila tudi položaju v JVE. Ob tem je predsednik dr. Drnovšek poudaril slovensko pripravljenost pomagati državam v regiji pri vstopanju v evroatlantske integracije. Svojemu sogovorniku je tudi predstavil slovenske ocene o trenutnem stanju in razvoju položaja v tem delu Evrope.