grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek izrazil sožalje generalnemu sekretarju OZN

Ljubljana, 08/20/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes v sporočilu generalnemu sekretarju OZN Kofiju Annanu izrazil sožalje ob terorističnem napadu na sedež OZN v Bagdadu.

V svojem sporočilu je predsednik dr. Drnovšek poudaril osebno prizadetost nad novico o napadu in razdejanju, ki ga je povzročila eksplozija. Še posebej je boleča izguba mednarodnih uslužbencev, na čelu s posebnim odposlancem OZN za Irak Sergiom Vieiro de Mellom. Slednjega smo v Sloveniji dobro spoznali v času našega nestalnega članstva v Varnostnem svetu, še posebej v zvezi s položajem na Vzhodnem Timorju. Prav tako cenimo njegov prispevek k stabilizaciji razmer na Kosovu.

Predsednik dr. Drnošvek je v svojem sporočilu izrazil zaskrbljenost, da je bil napad na sedež OZN očitno dobro pripravljen in hladnokrvno izveden. Napad nas mora zato združiti v naši odločenosti, da se postavimo po robu terorizmu in zagotovimo varno življenje iraškemu prebivalstvu. Ob tem je zagotovil pripravljenost Slovenije, da sodeluje v teh naporih po svojih najboljših močeh.