grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel svojce žrtev padlih v vojni za Slovenijo

Ljubljana, 06/21/2005  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes popoldne sprejel svojce žrtev padlih v vojni za Slovenijo, nosilce medalje za ranjence in poškodovane policiste med agresijo na Slovenijo.

Predsednik dr. Drnovšek je udeležence srečanja nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Spet je leto naokrog. Te dni se spominjamo slovenske osamosvojitve, vzpostavljanja slovenske državnosti. Štirinajsto leto mineva od tistih dramatičnih dni. Veliko je novih dogajanj, življenje teče naprej, tako da nam morda tisti dnevi niso več vedno tako v spominu, kot so bili prva leta, vendar so tisti dnevi, odločitve in dogajanja še vedno temelj, na katerem stoji slovenska država. Vse to, kar se danes dogaja, vsa naša prizadevanja, cilji, naša demokracija, vse to temelji na hrabrih odločitvah in pomembnih dejanjih, ki smo jih takrat skupaj storili slovenske državljanke in državljani. Predvsem pa je v teh dneh pomembno, da se spomnimo tistih, ki so slovensko samostojnost plačali z življenjem. Skoraj vedno v zgodovini so bili takšni zgodovinski dogodki spremljani z žrtvami. Na srečo jih takrat ni bilo veliko, vendar so bile tiste, ki so bile, zelo boleče. Prepričan sem, da svojci takrat padlih, ki ste danes tukaj, veliko mislite na njih in razmišljate, kakšno bi bilo življenje, če bi bili še z nami. Na vsak način je za njimi ostala praznina. Vendar vam je lahko v uteho priznanje in spomin, ki jim ga vsi Slovenci dajemo vedno znova, ko se spominjamo tistih dni in dogajanj. Ko ponovno poudarimo, da njihova žrtev in življenja niso bila zaman, ampak so nam omogočila samostojno državo in nov demokratičen razvoj.

Klikni za povečavoTudi vsi tisti, ki ste bili takrat ranjeni in ste na ta način prispevali k slovenski osamosvojitvi, dali svoj prispevek in veliko tvegali. Že večkrat smo dejali, da je bila slovenska osamosvojitev izpeljana politično dokaj modro, z dobro diplomacijo. Vendar ta diplomacija, politika ne bi bila možna, če ne bi bilo najprej čvrste in močne obrambe, ki je omogočila to, da smo lahko politično nadaljevali delo. Če ne bi bilo čvrste obrambe in odločenosti, ki smo jo Slovenci takrat pokazali, potem tudi diplomacija, politika ne bi imela možnosti, ker bi prevagala sila, sila v našo škodo. Tako pa so se odprle možnosti, ki smo jih potem znali izkoristiti na najboljši način. Štirinajst let je po svoje dolga doba, po drugi strani pa tudi ne. Slovenija je še vedno mlada država, še vedno se znamo spominjati in prepričan sem, da se bomo, ne samo sedaj, ampak tudi v prihodnje, znali spominjati, tudi naši zanamci, in bomo tudi znali ceniti žrtve, ki so bile takrat potrebne za to, da se je zgodil veliki preobrat. Vesel sem, da se lahko kljub žalostnemu spominu ponovno srečamo in skupaj ugotovimo, da žrtve niso bile zaman."

Klikni za povečavoPredsedniku dr. Drnovšku se je v imenu svojcev zahvalila Jasmina Molan in obenem izrazila prošnjo namenjeno vsem, ki imajo v Sloveniji možnost odločanja, naj pri sprejemanju novih odločitev ne pozabijo nanje, na otroke, njihove matere in stare starše, saj so prav oni dali za Slovenijo največ in veliko preveč.