grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike sprejel svojce žrtev vojne za Slovenijo

Ljubljana, 06/24/2004  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes popoldne sprejel svojce žrtev padlih v vojni za Slovenijo.

Predsednik je svojce nagovoril z besedami: "Spet je pred nami praznik slovenske državnosti. Tokrat že trinajsto leto, trinajsta obletnica vzpostavitve slovenske države. To je tudi priložnost kot vsa leta do sedaj, da se ob tem, ko proslavljamo slovensko državo, se spominjamo njenega nastanka in ugotavljamo, da je napravila lep razvoj na številnih področjih, spomnimo tudi tistih težkih trenutkih ob osamosvojitveni vojni in da se spomnimo predvsem žrtev, tistih naših slovenskih državljanov, ki so dali svoje življenje za osamosvojitev, za nastanek nove slovenske države. Vam, svojcem, je njihova žrtev najtežja, vendar je tudi vsem drugim Slovencem in Slovenkam spomin nanjo svet. Tudi meni kot predsedniku slovenske države je to posebna priložnost, da se lahko skupaj poklonimo njihovem spominu in izrazimo svoje spoštovanje in hvaležnost do njihove žrtve. Zadovoljni smo, da njihova žrtev ni bila zaman, da smo takrat uspešno ubranili novo nastalo slovensko državo, jo tudi mednarodno uveljavili in izgradili kot samostojno državo ter jo v teh letih postopno pripeljali do članstva v Evropski uniji in zvezi NATO, do spoštovanja in ugleda v svetu. Prepričan sem, da bi bila to tudi zanje velika uteha, kot je tudi nam v veliko uteho dejstvo, da smo uspeli in da te žrtve niso bile zaman. Vsem svojcem žrtev se ob tej priložnosti v imenu slovenske države še enkrat zahvaljujem in izražam spoštovanje do te žrtve in tudi do vaše bolečine. Hvala."

Klikni za povečavoV imenu svojcev se je predsedniku zahvalila Jasmina Molan, ki je ob tem povedala: "Svojci žrtev vojne za Slovenijo se v juniju ne samo veselimo rojstnega dne naše države, ampak se tudi z bolečino spominjamo dni, ko smo izgubili svoje najbližje. Vendar pa nam ta srečanja, kot je današnje, dajejo novo upanje, da bodo naši očetje živeli ne le v naših srcih, temveč tudi v zavesti ostalih Slovenk in Slovencev."


Klikni za povečavoDanes dopoldne je predsednik republike dr. Janez Drnovšek ob Dnevu državnosti tudi položil venec na pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91.