grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Srečanje dr. Drnovška s perujskim predsednikom

Davos - Švica, 01/25/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se je danes, 25. januarja, v Davosu sestal s perujskim predsednikom Alejandrom Toledom.

Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru izrazil zadovoljstvo, da navkljub veliki geografski oddaljenosti državi izkoriščata priložnosti, ki jih ponujajo multilateralna srečanja, da vzdržujeta stik na najvišji ravni. Ob tem je izrazil interes za poglobitev medsebojnih odnosov in perujskega predsednika povabil na obisk v Slovenijo. Na njegovo željo je predsedniku Toledu tudi predstavil trenutno stanje v procesu slovenskega približevanju EU, kjer se pričakuje podpis Pristopne pogodbe aprila letos in formalno članstvo v Uniji 1. maja prihodnje leto.

Perujski predsednik Toledo je med srečanjem poudaril medsebojno povezanost obeh držav, h kateri prispevajo globalizacijski procesi. Slovenija je zanimiva tudi kot bodoča članica EU, ki ji Peru posveča posebno pozornost. Zato vsekakor kaše dvostranske odnose še naprej razvijati, vendar ne le na političnem in gospodarskem področju, temveč tudi v kulturi. Prav tako bi v medsebojnih stikih lahko opredelili tiste širše teme, ki povezujejo obe državi. Med te nedvomno sodijo vprašanja svetovne varnosti in neenakomerne porazdelitve pridobitev globalizacijskih procesov. Ob koncu pogovora je predsednik Toledo dr. Drnovška povabil, da obišče Peru.