grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Na 5. kongresu Sindikata kovinske in elektroindustrije

Bled, 06/15/2006  |  govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na 5. kongresu Sindikata kovinske in elektroindustrije, ki se je odvil na Bledu, zbrane nagovoril (nelektorirano):



"Spoštovane članice in člani sindikata SKEI, spoštovani gostje, vesel sem, da vas lahko pozdravim, na vašem petem kongresu in s tem želim dati tudi posebno sporočilo, podčrtati poseben pomen, ki ga vidim v vašem sindikatu, v vašem organiziranju, v vaših prizadevanjih.

Mislim, da je Slovenija v letih tranzicije uspela ohraniti sorazmerno dobro plat socialnega dogovarjanja. Dogovarjanja med sindikati, vlado in delodajalci. Seveda, da je socialno dogovarjanje res uspešno, da ima svojo težo, potem mora biti vsak izmed partnerjev dovolj močan. Zato so potrebni tudi močni sindikati. In pri nas v Sloveniji je tako. Veseli me, da ste uspeli ohraniti takšno organiziranost, da ste lahko res primeren, dober predstavnik delavcev, ki jih zastopate.

Klikni za povečavoVeliko smo v zadnjih petnajstih letih skupaj prešli, naredili, skupaj vzpostavljali boljšo sedanjo ureditev, našo državo. Pri tem ste imeli sindikati svoj posebno vlogo, pomembno vlogo. Ko smo vzpostavljali novo državo, smo spremenili tudi družbeno ekonomski sistem. Vpeljali smo tržno gospodarstvo, kapital, odnose na podlagi kapitala. To je bila precejšnja sprememba glede na prejšnji sistem. Ob samem prehodu smo vsi nekako imeli pred očmi samo tiste slabosti našega takratnega sistema in smo jih morda preveč poudarjali in pozabljali včasih tudi njegove prednosti. Po drugi strani pa smo imeli pred očmi samo prednosti tržnega kapitalskega sistema, ko smo videli višjo kvaliteto življenja drugje, tam, kjer so imeli takšen sistem, nismo pa mislili na njegove slabosti. V letih, ki so sledila, smo spoznali oboje; kup prednosti in slabosti tržnega kapitalskega sistema. Je bolj učinkovit, lahko pripomore k hitrejšemu gospodarskemu razvoju, vendar če se mu prepuščamo, če upoštevamo samo njegove zakonitosti, recimo samo zakonitosti profita, potem bo razvoj neuravnotežen, spet bo prišlo do socialnih napetosti, neravnotežij. Prišlo bo tudi do uničevanja okolja, skratka do neuravnoteženega razvoja. In prišli smo, tudi na podlagi svojih izkušenj, še bolj na podlagi spoznanj drugih, ko gledamo, kako se razvija današnji svet, do jasne ugotovitve, da moramo logiko kapitala omejiti, da ne moremo celote naših odnosov prepustiti logiki kapitala in dobička, da moramo upoštevati socialno komponento, da moramo upoštevati okoljsko komponento, če želimo dolgo časa živeti na nek človeku primeren način. In vedno bolj se, mislim, da vsi zavedamo tega, tako pri nas pa mislim, da bo tudi v svetu vedno bolj jasno, da moramo graditi bolj vzdržen in uravnotežen razvoj, da so socialne razlike marsikje prevelike, da iz tega izhajajo napetosti, navsezadnje bi morali odgovarjati tudi samemu kapitalu. Tam, kjer so socialne napetosti, tam ni klime za dolgoročne naložbe, za dolgoročno sodelovanje. Zato mora biti v interesu vseh, da izpostavimo takšne uravnotežene načine delovanja, kar pa pomeni, da morajo biti pri tem vsi zadovoljni. Da mora vsak najti svoj interes in pa svoj način preživetja. To pomeni, da moramo težiti k temu, da se tudi vsakemu človeku zagotovi dostojno preživetje, da nikakor ne moremo delovati samo po kratkoročni logiki profita in prenašati breme, rekordnih odločitev samo na en del državljanov in sprejemati logiko, češ, da je zakonitost razvoja takšna, da mora del državljanov prevzeti večje breme nase, živeti z nižjimi plačami, celo brez njih. Pri tem ni logike. Zakaj bi del ljudi, del državljanov, moralo sprejeti stalno vlogo tistega, ki izgublja in nekdo drugi, manjši del, tisto vlogo, ki stalno dobiva? Mislim, da je to nesprejemljivo, nevzdržno.

Zato moramo, pravim še enkrat, urediti take odnose, takšen sistem, da bomo upoštevali vse interese. Interes učinkovitosti, gospodarske učinkovitosti, interes socialne kohezivnosti. Edino na ta način lahko na trdnih temeljih gradimo državo in tudi svet.

Prepričan sem, da vam, predstavnikom sindikata, seveda takšne logike ni treba posebej pripovedovati, da se je vi zavedate ves čas in da ste ves čas zastopali in še zastopate interese delavcev in da ste partner v socialnem dialogu, dialogu, ki teži ravno k temu, da vzpostavimo takšno dolgoročno, vzdržno družbo in pa tisto kvaliteto življenja, ki je potrebna, ki je primerna človeku. In to za vsakega človeka, ne samo za nekatere. Prepričan sem, da bomo v Sloveniji v nadaljevanju našega razvoja, naše države, po izkušnjah, ki smo si jih nabrali v tem obdobju petnajstih let, znali upoštevati vse interese in da bomo upoštevali tudi sindikate kot partnerje, s katerimi moramo skupaj graditi državo in naše medsebojne odnose.

Želim vam kot sindikalni organizaciji, organizaciji, ki vključuje veliko naših delavcev, veliko uspeha pri vašem kongresu danes, pa tudi pri vašem nadaljnjem delovanju, da boste uspešni pri zastopanju interesov delavcev in da bomo vsi skupaj lahko rekli, da smo zgradili takšno državo, v kateri se da živeti, državo, ki je pravična. Hvala lepa."