grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika dr. Drnovška gospodarstvenikom na Brdu pri Kranju

Brdo pri Kranju, 03/28/2003  |  govor

Klikni za povečavoPredsednik republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, je danes na slavnostno kosilo na Grad Brdo, povabil letošnje nagrajence Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Predsednik dr. Drnovšek je pred kosilom nagrajence nagovoril z besedami:
Spoštovana gospa in gospodje, letošnji nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije,
Vesel sem, da vas lahko danes tukaj sprejmem in pozdravim ter vsakemu posebej čestitam za nagrado, ki ste jo prejeli. Vesel sem tudi, da na ta način lahko nadaljujem tradicijo, ki jo je vzpostavil moj predhodnik g. Milan Kučan. Zavedam se, da gre za pomembno nagrado, za gospodarske dosežke, ki jih ni bilo lahko doseči. Vem, da je današnja gospodarska tekma zelo zahtevna. Večkrat sem že v funkciji predsednika Vlade poudarjal, da so naši podjetniki vodilna sila gospodarstva, ki je uspela zagotoviti tisto, s čimer se včasih radi pohvalimo.

Namreč, da je Slovenija najbolj uspešna tranzicijska država. Imamo sorazmerno uspešno gospodarstvo in dobro gospodarsko rast. Konkurenčnost slovenskega gospodarstva se postopno, a ves čas izboljšuje. Tudi v zadjem letu se je kljub zapletenim mednarodnim razmeram, konkurenčnost izboljšala.

Klikni za povečavoVesel sem, da vas lahko pozdravim in vam čestitam v tednu, ko smo opravili zadnji pomemben preizkus, tistega, na katerega smo lahko vplivali. To je referendum za članstvo v Evropsko Unijo in zvezo Nato. Na ta način zaključujemo obdobje tranzicije, priprav in prilagajanja Evropi in evropskim standardom in zakonodaji. Vstopamo v novo obdobje, kjer bomo po mojem prepričanju sodelovali enakopravno. Nove priložnosti se bodo ponujale, pa tudi novi izzivi. Ni dvomiti, da bo konkurenca ves čas huda. Evropska unija si je na lizbonskem vrhu zadala zelo ambiciozne cilje in sicer, da do leta 2010 postane vodilna gospodarska sila v svetu. Ta razvoj naj bi temeljil predvsem na znanju, konkurenčnosti in razvoju novih tehnologij. V luči sedanjih gibanjih gospodarstva v Evropi, je zadani cilj zelo zahteven. Mislim, da Slovenija lahko samozavestno vstopi v gospodarsko tekmo in da svoj prispevek. Že v sedaj smo v razredu skupaj z najboljšimi in v tem razredu se bomo skušali na najboljši način tudi dokazati. Ob tej priložnosti bi želel čestitati Gospodarski zbornici za kvalitetno ter vztrajno delo pri vzpodbujanju gospodarskih dosežkov in gospodarskih povezav. Prepričan sem, da je gospodarski razvoj naše države tudi rezultat vašega dela.

Še enkrat vam za vaše izjemne gospodarske in podjetniške dosežke čestitam.