grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Ob zaključku projekta Sadeži družbe

Ljubljana, 06/21/2007  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v ljubljanskem Pionirskem domu - Centru za kulturo mladih na zaključni prireditvi projekta Sadeži družbe nagovoril udeležence iz šol in društev upokojencev, ki so v tem šolskem letu aktivno sodelovali pri projektu, katerega pobudnik je ravno predsednik:

"Lepo pozdravljeni. Projekt Sadeži družbe mi je že od samega začetka zelo pri srcu. Mislim, da je to prava stvar in da je treba s tem projektom nadaljevati tudi v prihodnje. Povezati stare in mlade. To je pomembno.

V današnjem svetu velikokrat živimo ločeno drug od drugega. Ta svet je poln tekme, poln stresa, poln nekega stalnega prerivanja in marsikdo je pri tem sam odrinjen na stran in si težko pomaga. Ampak slej ko prej vsak - tudi tisti, ki zgleda prej, dokler je mlad, vsemogočen, da ima vse - pride v takšno situacijo. Slej ko prej vsak potrebuje drugega človeka, potrebuje solidarnost, pomoč, potrebuje neko povezanost z drugimi. In povezanost med mladimi in starejšimi je lahko zelo koristna za oboje, za mlade in za starejše. Mladi lahko pomagajo starejšim v njihovih težavah, s katerimi se človek srečuje v poznejšem obdobju, starejši pa lahko prenašajo svoje izkušnje, svoje poglede mladim in jih lahko veliko naučijo. Predvsem pa je pomemben ta občutek medsebojne povezanosti, ki se ob tem lahko vzpostavi. Tudi mladi, prepričan sem, ob tem, ko nekomu pomagaš, ko z nekom vzpostaviš odnos neke pristne povezanosti, spoznajo neko večje zadovoljstvo kot pa v veliko drugih stvareh; od gledanja televizije ali računalniških igric ali česarkoli. Tam čas mineva, vendar nikoli ni občutka prave izpolnjenosti. V odnosu z drugimi ljudmi, zlasti če jim pomagamo, če jim dajemo nekaj dobrega, pa smo sami izpolnjeni, imamo občutek, da je to tista prava stvar.

Klikni za povečavoV želji, da bi ta projekt tudi naprej generiral takšne občutke, takšno sodelovanje, vam seveda želim veliko uspeha, tudi čestitam za sedanje začetke, za uspešen začetek projekta v zadnjem letu. Hvala lepa."

Ob zaključku obiska si je predsednik republike dr. Janez Drnovšek skupaj s predsednico Slovenske filantropije dr. Anico Mikuš Kos in predstavnico Zveze društev upokojencev Rožco Šons ogledal razstavljene risbe otrok in mladih s sporočilom o medgeneracijsem sodelovanju. Večina avtorjev teh izdelkov si pomoč starejšim predstavlja le kot fizično udeležbo pri hišnih opravilih. Želja je narediti korak dlje - korak k skupnemu druženju, ki je, kot pravijo, edini pravi temelj sobivanja, pomeni medgeneracijski most, s katerim je mogoče povezati dve, na videz med seboj oddaljeni obali.

Klikni za povečavoProjekt Sadeži družbe vodi Slovenska filantropija z namenom spodbujanja prostovoljnega dela med mladimi in pomoči starejšim na domu. V zadnjem letu se je v projekt vključilo 58 šol in 108 društev upokojencev iz vse Slovenije. Ob zaključku šolskega leta se želijo zahvaliti vsem, ki so sodelovali v projektu in jih spodbuditi k nadaljevanju medgeneracijskega sodelovanja.