grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Obisk predsednika republike dr. Drnovška v Izraelu

Jeruzalem, Izrael, 03/06/2006  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik RS dr. Janez Drnovšek se je prvega dne uradnega obiska v Izraelu srečal z gostiteljem, predsednik Izraela Moshejem Katsavom, z vršilcem dolžnosti predsednika vlade Ehudom Olmertom, z zunanjo ministrico Tsipi Livni ter z dvema najuglednejšima verskima predstavnikoma, bivšim glavnim rabinom, Izraelom Laujem in sedanjim glavnim rabinom Yonom Metzgerjem.

Klikni za povečavoDvostranski odnosi med Slovenijo in Izraelom so iskreni in prijateljski, je bilo poudarjeno v vseh pogovorih. Med obema državama so se razvili stiki, ki so razen na skupnih interesih, zasnovani tudi na medsebojnih simpatijah obeh narodov. V zadnjih letih se je gospodarsko sodelovanje zadovoljivo povečalo, velike možnosti pa so za širitev stikov na področju znanosti in tehnologije, kjer se Izrael uvršča med vodilne države na svetu. Vse večje je tudi zanimanje turistov iz obeh držav za potovanja v obeh smereh.

Klikni za povečavoV pogovorih z najvišjimi predstavniki izraelske države je bil velik poudarek na mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu, posebej še v luči volilne zmage gibanja Hamas v palestinski avtonomiji. Izraelski politiki niso skrivali zaskrbljenosti de se Hamas ne bo odrekel svojih skrajnih ciljev, uporabe nasilja in odrekanja Izraelu pravice do obstoja. Predsednik Drnovšek je poudaril, da je nasilje nesprejemljivo, da ne rešuje nobenega problema in da bo tudi vodstvo Hamasa, ko prevzame vladno odgovornost v palestinski avtonomiji in odgovornost za lastno ljudstvo, moralo delovati konstruktivno in v skladu z mednarodnimi pravili.

Klikni za povečavoIzraelski državniki so izrazili pričakovanje, da bodo voditelji demokratičnih držav posredovali Hamasu odločno sporočilo, da bo odnos do novega palestinskega vodstva odvisen od tega, ali bo pripravljeno priznati Izraelu pravico do obstoja, ali se bo odreklo terorizmu in spoštovalo že dosežene sporazume, ki so jih podpisali prejšnji politični predstavniki Palestincev.

Klikni za povečavo