grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike sprejel makedonsko zunanjo ministrico

Brdo pri Kranju, 02/03/2005  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel makedonsko zunanjo ministrico dr. Ilinko Mitrevo, ki se mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji.

Ministrica dr. Mitreva je predsednika dr. Drnovška uvodoma seznanila z napredkom Makedonije pri približevanju Evropski uniji in vključevanju države v evroatlantske integracije. Seznanila ga je tudi z najbolj pomembnimi notranjepolitičnimi vprašanji, kot je izvajanje določb Ohridskega sporazuma, ki predstavlja trdno osnovo za stabilizacijo in razvoj Makedonije ter urejanje odnosov med etničnimi skupnostmi. K stabiliziranju Makedonije in regije v celoti prispeva tudi delo na urejanju mejnih vprašanj z makedonskimi sosedi.

Klikni za povečavo Sogovornika sta v nadaljevanju pogovora izrazila interes obeh držav za poglabljanje političnih, gospodarskih in kulturnih stikov. Pri tem Makedonija posebej računa tudi na podporo Slovenije pri usklajevanju makedonske zakonodaje in izpolnjevanju drugih pogojev za nadaljnje približevanje Evropski uniji.

Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da je razvoj Makedonije v zadnjih letih pomemben ne samo za Makedonijo in regijo temveč tudi za Slovenijo in Evropsko unijo ter da bo skorajšnji obisk makedonskega predsednika v Sloveniji eden od konkretnejših korakov za poglabljanje odnosov med državama.