grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel udeležence 71. svetovnega kongresa mednarodnega PEN

Brdo pri Kranju, 06/16/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Brdu pri Kranju sprejel udeležence 71. svetovnega kongresa mednarodnega PEN, ki bo potekal do 21. junija na Bledu. Kongresa, na katerem bodo obravnavali teme "Babilonski stop – prekletstvo ali blagoslov?", "Literatura kot zaščitnica kulturne krajine" in "Jezik miru – literatura kot lingua franca", se udeležuje okoli 300 literatov in publicistov.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je zbrane nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):

"Dovolite mi, da vas lepo pozdravim in vam zaželim dobrodošlico ob vašem svetovnem srečanju na Bledu po štiridesetih letih ponovno pri nas v Sloveniji. Prepričan sem, da svet danes potrebuje pisatelje in knjigo vsaj tako, kot vas je potreboval pred štiridesetimi in več leti.

Klikni za povečavoČeprav je današnji svet vedno hitrejši, komunikacija vedno hitrejša, zato nič manj ne potrebujemo trenutka miru, trenutka sprostitve ob knjigi, trenutka, da se ustavimo v tej morda preveliki tekmi, ki poteka danes ves čas v tem svetu. Vaše združenje je zelo pomembno v prizadevanju in ohranjanju pravice do svobodnega izražanja človeka, pisatelja ali kogar koli. Zelo pomemben je vaš prispevek v tistih delih sveta, kjer je pravica do svobodnega izražanja včasih še omejevana. Pomembno pa je tudi vaše stalno iskanje resnice, prizadevanje za resnico, ki je ni nikoli preveč oziroma je ni dovolj v nobenem delu sveta.

Klikni za povečavoŽelim vam pri vašem delu te dni na kongresu pa tudi sicer v prihodnosti veliko uspeha in si želim, da bi se nekoč spet zbrali v Sloveniji, morda prej kot v štiridesetih letih."