grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel tudi madžarskega in španskega veleposlanika

Brdo pri Kranju, 06/17/2005  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel tudi madžarskega veleposlanika Gaborja Bagija in španskega veleposlanika Pabla Zaldivarja Miquelareno, ki sta k predsedniku prišla na poslovilni obisk.

Klikni za povečavoV pogovoru z madžarskim veleposlanikom je predsednik dr. Drnovšek uvodoma poudaril, da je veleposlanik zaslužen za zelo dobre odnose med Slovenijo in Madžarsko. Izpostavil pa je tudi področja, kot so višje oblike gospodarskega sodelovanja, informacijski sistemi in kultura, kjer je še veliko prostora za nadaljnji dvig razvoja odnosov. Sogovornika sta poudarila, da obe manjšini, madžarska v Sloveniji in slovenska na Madžarskem, ostajata pomembna obveza obeh držav in tudi pokazatelj kvalitete ravni odnosov. Madžarski veleposlanik je poudaril, da sta državi dosegli takšno raven odnosov tudi zaradi prizadevanj predsednika dr. Drnovška.

Predsednik dr. Drnovšek je še izrazil pričakovanje, da bo tudi z novoizvoljenim predsednikom Madžarske Lászlom Sólyomom imel tako dobre odnose kot z dosedanjim predsednikom, in veleposlaniku zaželel veliko uspeha tudi v prihodnje.

Klikni za povečavoV pogovoru s španskim veleposlanikom Pablom Zaldivarjem Miquelareno je predsednik dr. Drnovšek poudaril, da so odnosi med državama odlični in prijateljski, kar se kaže tudi pri sodelovanju v evroatlantskih integracijah. Predsednik je izrazil zahvalo za veleposlanikov prispevek k odličnim odnosom med državama. Španski veleposlanik je poudaril, da je Slovenija dosegla velik uspeh in si utrdila mednarodni položaj. Sogovornika sta izmenjala tudi mnenja o aktualnih vprašanjih. Veleposlanik Miquelarena je predstavil situacijo v Španiji in njihov pogled na dogajanje v Evropi, tudi z vidika prihodnje ureditve Evropske unije. Sogovornika sta se strinjala, da bi tudi države jugovzhodne Evrope morale imeti evropsko perspektivo. Španski veleposlanik je še izrazil pričakovanje, da se bo načrtovani obisk predsednika dr. Drnovška v naslednjem letu uresničil.

Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora veleposlaniku zaželel veliko uspeha na njegovi nadaljnji poklicni poti.