grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Dan v SV Sloveniji

Ljubljana, 05/26/2006  |  sporočilo za javnost, govor, izjava

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes preživel dan v severovzhodni Sloveniji. Najprej se je v Mariboru v spremstvu predsednika Združenja za ekološko kmetovanje SV Slovenije Gorana Šosterja sprehodil po Ekološki tržnici na Glavnem trgu. Po tržnici, ki obratuje vsak petek, danes pa praznuje šesto leto, sta predsednika republike spremljali tudi doc. dr. Martina Bavec z mariborske Fakultete za kmetijstvo in zaradi odsotnosti župana Borisa Soviča podžupanja Melita Cimerman. Predsednik republike je pot nadaljeval z obiskom v občini Dobrovnik, kjer se je srečal z županom Marjanom Kardinarjem, obiskal je 105 let staro občanko Roziko Bogdan in se udeležil otvoritvene slovesnosti sodobnega rastlinjaka Ocean Orchids. Dan je zaključil s sprehodom do Bukovniškega jezera in ogledom kapelice Sv. Vida z izvirom.



Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je po sprehodu po kmečko ekološki tržnici odgovarjal medijem na vprašanja: (nelektorirano)

Gospod Drnovšek, kako ocenjujete na primer to, da se je tržnica v Mariboru v šestih letih dobro prijela in da se iz leta v leto, iz meseca v mesec povečuje prodaja na sami eko tržnici?

dr. Janez Drnovšek: "Vesel sem, da se tudi v Mariboru razvija ekološka prehrana in seveda v okolici ekološko kmetijstvo, ekološka proizvodnja. Prepričan sem, da bo tega vedno več, da se bodo ljudje vedno bolj zavedali, da je pomembno, kaj jedo in da je pomembno, da jedo naravno hrano brez kemičnih dodatkov, da s kemičnimi dodatki uničujemo zemljo, uničujemo pa tudi sami sebe, svoje zdravje. Tako, da me včasih kar čudi, kako lahko pojemo brez razmisleka toliko kemikalij. Prepričan sem, da bo vedno več ljudi želelo jesti res zdravo, naravno hrano."

Tudi sami poudarjate pomen eko kmetijstva. Ali po vašem mnenju država naredi dovolj za razvoj te panoge kmetijstva?

dr. Janez Drnovšek: "Mislim, da nekaj je že, bo treba pa še več. Prepričan sem, da bo potrebno še bolj spodbujati ekološko proizvodnjo. Tudi Evropska unija ima seveda instrumente za spodbujanje ekološkega kmetijstva in mislim, da jih moramo razširiti, nehati na primer z nesmiselnim subvencioniranjem intenzivne kmetijske proizvodnje v Evropski uniji in se usmeriti v ekološko predelavo, v ohranjanje podeželja. To je prihodnost. O tem sem globoko prepričan.

Pred občino Dobrovnik so predsednika republike dr. Janeza Drnovška pričakali številni krajani. Tam je predsednik republike nagovoril vse zbrane (nelektorirano):

dr. Janez Drnovšek: "Lepo vas pozdravljam. Vesel sem, da sem danes pri vas, v vaši občini in prav lepo je v vaših krajih. Vaš župan me je že večkrat povabil in končno je uspelo. Vesel sem, da sem tukaj med vami. Želim vam, da bi se čim bolje počutili v tem lepem delu naše Slovenije. Meni je v teh krajih vedno všeč. Zadnje čase sem bil že večkrat na obisku na tem koncu v okolici. Vem, da ste tukaj prijazni ljudje, gostoljubni ljudje, zato je prav prijetno priti med vas. Želim vam vse dobro tudi v prihodnje in da bi vsi skupaj uspešno gradili našo domovino Slovenijo, da bi vsi skupaj v njej čimbolj prijazno in čim bolje živeli."

Župan Dobrovnika Marjan Kardinar je v pogovoru s predsednikom republike dr. Janezom Drnovškom izpostavil, da so krajani kljub dvojezičnost v občini vzpostavili prijetno sobivanje med Slovenci, Madžari in Romi. Dejal je, da usmerjajo aktivnosti predvsem na področje infrastrukture in vzpodbujanja podjetniške iniciative na obeh straneh meje. Predsednik republike je ob zaključku dejal, da se čuti, da so v občini dosegli dobro sožitje med slovenskim in madžarskim prebivalstvom, ravno tako Romi. "Mislim, da je treba to pozdraviti, da je to hvalevredno in kaže na to, da se lahko tam, kjer je dobra volja, tudi mirno živi, čeprav ljudje govorijo različne jezike ali imajo različne navade," je dejal dr. Drnovšek in izrazil prepričanje, da je prihodnost na njihovi strani.

Klikni za povečavo



Dr. Janez Drnovšek je na poti do rastlinjaka orhidej obiskal tudi 105 let staro občanko Roziko Bogdan.









Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je nato udeležil otvoritvene slovesnosti sodobnega, 14.000 m2 velikega, rastlinjaka podjetja za proizvodnjo, raziskave in trgovino z orhidejami Ocean Orchids v Dobrovniku, ki bo svoja vrata ljubiteljem orhidej odprl v sredini junija. Kot slavnostni govorec je dr. Drnovšek zbrane nagovoril (nelektorirano):

Klikni za povečavo"Gospe in gospodje, lepo vas pozdravljam. Vesel sem, da sem danes z vami. Že od kar sem stopil v občino Dobrovnik, se zelo lepo počutim. Čutim, da sem med prijaznimi ljudmi in v lepih krajih. V tem dogodku, ki ga pa zdajle proslavljamo, pa se tudi združuje marsikaj dobrega. Po tem, kar sem slišal, je to res lepa zgodba. Začenja se nova proizvodnja, ampak ne česar koli. Lepe orhideje bodo rasle tukaj in razveselile življenje in pa marsikomu polepšale domove. Nova poslovna dejavnost se je začela tukaj. Začela se je z idejo, z zanosom, s tistim zagonom, s kakršnim se ponavadi začnejo dobre stvari in če jih spremlja tudi resnost, zagnanost, potem se takšne ideje lahko tudi uresničijo in vesel sem, da se je ta ideja uresničila, da je dobila takšne dimenzije, kot jih danes vidimo tukaj. Lepo, da je prišlo tudi do sodelovanja med Slovenijo in Nizozemsko v tem primeru, med nizozemskimi in slovenskimi partnerji. Vidim, da to sodelovanje temelji na medsebojnem zaupanju, v prepričanju, da bo projekt uspešen in da so partnerji pravi partnerji, da si med sabo zaupajo in da lahko speljejo Klikni za povečavokakršnekoli projekte na tej osnovi. Seveda je ta investicija pomembna tudi za občino Dobrovnik in sploh za to območje. Vsak gospodarski objekt, vsaka nova dejavnost je zaželena in daje spodbudo tudi še za druge. Kaže, da lahko nastanejo včasih dobri projekti skoraj iz nič, bi lahko rekel. In da je možno še marsikaj drugega tukaj začeti, tukaj delati, če so skupaj pravi ljudje in če imajo dobro voljo in želijo nekaj narediti. Vesel bom, če bo še več takšnih projektov in želim vam vsem skupaj, tako podjetju Oceanskih orhidej, kot tudi občini Dobrovnik in vsem vam, ki tukaj živite, veliko uspehov v prihodnje, da bi v vašem lepem okolju znali najti takšne dejavnosti, ki ne bodo onesnaževale okolja, tako kot ga ne onesnažuje tudi ta objekt, ki pa bodo le znale prinesti tisti potrebni dohodek, ki ga pač vsi potrebujemo za preživetje. Vse dobro in upam, da se še vidimo ob kakšni tako prijetni priložnosti. Hvala lepa."