grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Visoki predstavniki Slovenske vojske so predsedniku dr. Drnovšku predstavili cilje in potek vaje "SKOK 2004"

Ljubljana, 10/28/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v prostorih urada predsednika, sprejel načelnika Generalštaba Slovenske vojske (GŠSV) generalmajorja Ladislava Lipiča, poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske, brigadirja Bojana Šuligoja in poveljnika 1. brigade Slovenske vojske, polkovnika Branimira Furlana, ki so predsedniku in vrhovnemu poveljniku Slovenske vojske predstavili cilje in potek taktične vaje "Skok - 04", ki se bo zaključila jutri.

Klikni za povečavoNačelnik GŠSV generalmajor Lipič je uvodoma poudaril, da je bila taktična vaja "Skok - 04" najzahtevnejša vojaška vaja enot Slovenske vojske do sedaj. V njej so namreč sodelovali pripadniki vseh rodov in služb Slovenske vojske, je dejal načelnik in izvedbo vaje ocenil kot zelo uspešno. Poveljnik vaje, polkovnik Branimir Furlan, je v nadaljevanju predsedniku predstavil cilj in scenarij vaje, naloge enot Slovenske vojske, potek in posebnosti vaje. Dejal je, da so na vaji preverili usposobljenost in učinkovitost enot, sposobnost za vodenje združenih sestavov, usposobljenosti za bojevanje in bojno podporo ter oblikovanje ukrepov za izboljšanje usposabljanja. Poveljnik vaje Furlan je v svoji predstavitvi izpostavil tudi novosti, ki so jih preverili na sami vaji in izkušnje, ki so jih v Slovenski vojski pridobili s samo vajo.

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je po predstavitvi izpostavil pomen takšne vaje za preizkus usposobljenosti Slovenske vojske. Kot pozitivno je ocenil tudi prvo analizo poteka same vaje, ki temelji na potrebni kritičnosti in bo ustrezna osnova za oblikovanje ukrepov za izboljšanje usposabljanja enot. Predsednik je dejal, da je tako obsežna vaja pomemben pokazatelj tudi za prihodnjo usmeritev usposabljanja enot Slovenske vojske za doseganje čim večje učinkovitosti in pripravljenosti Slovenske vojske ter njeno čim boljšo povezljivost z Natom.

Predsednik in vrhovni poveljnik dr. Janez Drnovšek je ob koncu izrazil obžalovanje, da se zaradi uradnega obiska bolgarskega predsednika sam ni mogel udeležiti včerajšnje vaje na Počku. Ob tem je izrazil upanje, da bo koordinacija aktivnosti v prihodnje bolj učinkovita, da si bo tudi vrhovni poveljnik vajo lahko ogledal na samem vadbišču.