grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Srečanje predsednika dr. Drnovška z nemškim predsednikom dr. Rauom

Berlin, 01/09/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se danes in jutri mudi v Berlinu, kjer se udeležuje uglednega Bertelsmann Foruma, ki se ga poleg slovenskega predsednika udeležujejo številni svetovni politiki, gospodarstveniki in intelektualci. Forum v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Zvezne republike Nemčije že deseto leto organizira Bertelsmannova fundacija. Slovenski predsednik bo jutri nastopil v okviru razprave o novem globalnem redu.

Klikni za povečavoDopoldne se je dr. Drnovšek srečal z nemškim predsednikom dr. Johannom Rauom in se ob začetku srečanja vpisal v knjigo gostov v rezidenci nemškega predsednika. Predsednika sta uvodoma poudarila pomen izjemno dobrih in razvejanih dvostranskih odnosov med državama in izrazila prepričanje, da se bo tvorno in vsestransko sodelovanje nadaljevalo tudi v okviru EU. Ob tem je predsednik Rau predsedniku Drnovšku čestital za izjemno pripravljenost naše države, ki kot najbolje ocenjena država vstopa v EU. V nadaljevanju sta predsednika izmenjala stališča glede sprejemanja evropske ustavne pogodbe in možnosti za preboj v naslednjem obdobju. Strinjala sta se, da tako imenovana Evropa dveh hitrosti ne more biti dobra rešitev. Dotaknila sta se tudi vprašanja transatlantskih odnosov ter nekaj časa namenila tudi evropski kmetijski politiki. Po prepričanju slovenskega predsednika bo tej tematiki v prihodnje potrebno nameniti več pozornosti in jo reševati na način, ki bo težil k bolj uravnoteženemu razvoju vsega sveta.

Klikni za povečavoPopoldne se bo predsednik Drnovšek predvidoma srečal še s predsedujočim EU, irskim premierom Berthiem Ahernom, jutri dopoldne pa se bo na tako imenovanem spoznavnem srečanju sestal tudi s predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem.