grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Vlada naj čimprej odloči

Ljubljana, 09/15/2006  |  sporočilo za javnost

Glede na današnje medijske izjave predsednika vlade Janeza Janše, vezane na dodatna sredstva iz splošne proračunske rezervacije, odgovarjamo:

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je večino letošnjih obiskov opravil z rednimi letalskimi linijami.

V kontekstu stroškov je neokusno ponovno omenjati obisk prestolonaslednika princa Aleksandra II Karađorđevića v Sloveniji, saj so bili njegovi stroški minimalni.

Kot je bilo v našem sporočilu za javnost (11. avgusta) že poudarjeno, ne moremo spregledati, da vloga, ki jo je pripravil Urad, ni nikakršna posebnost v okviru poslovanja proračunskih uporabnikov. Vlada Republike Slovenije je namreč zgolj v obdobju med 15. in 30. julijem 2006 dodatna sredstva odobrila Ministrstvu za javno upravo (dodatnih 860 mio sit), Ministrstvu za pravosodje (dodatnih 275,0 mio sit), Ministrstvu za zunanje zadeve (117,4 mio sit) ter Uradu Vlade Republike Slovenije za informiranje (28,0 mio sit). V nobenem od teh primerov ni šlo za naravne nesreče.

V prejšnjem mandatu predsednika republike so bila sredstva iz splošne proračunske rezervacije, kot izhaja iz razpoložljive dokumentacije na Uradu, odobrena trikrat, brez predhodnih dogovarjanj med predsednikom vlade in predsednikom republike. To pomeni, da se vlada tokrat ne srečuje prvič z vlogo za dodatna sredstva.

Urad predsednika Republike Slovenije pričakuje, da bo Vlada Republike Slovenije o predlogu čimprej odločila.