grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike podelil petnajst odlikovanj

Ljubljana, 11/09/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes podelil petnajst odlikovanj. Na posebni slovesnosti je vročil Zlati red za zasluge prof. dr. Miroslavu Zeiu, Žarku Petanu, akad. prof. dr. Janezu Orešniku, akad. Lojzetu Lebiču, Rudiju Omoti, prof. dr. Zori Janžekovič, dr. med., in prof. dr. Darinki Soban, dr. med. ter Red za zasluge dr. Evgenu Bavčarju, Ivanu Virniku, prof. dr. Lojzki Bratuž, prof. dr. Jožku Budinu, prof. dr. Alešu Krbavčiču, prim. Majdi Ustar Latkovič, dr. med., Elizabeti Vrančič, dr. stom. in Zvezi paraplegikov Slovenije.

Predsednik dr. Drnovšek je odlikovance nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):Klikni za povečavo"Spoštovane gospe in gospodje, ena izmed najbolj prijetnih dolžnosti, ki jih ima predsednik države, je podeljevanje državnih odlikovanj. Odlikovanja, ki sem jih podelil danes, so priznanja za dolgoletno ustvarjalno in uspešno delo, nekaterim izmed vas kot znanstvenikom drugim kot umetnikom ali drugim družbenim delavcem na različnih področjih. Vsi ste s svojimi prispevki zaznamovali pretekla desetletja razvoja slovenskega naroda in države. Vsak na svojem področju ste dali pomemben prispevek in prav je, da se vas Slovenija spomni na takšen način, da se spomnimo vaših izjemnih dosežkov, vašega dolgoletnega dela. In tudi priznamo, da ste veliko prispevali k temu, da danes v Sloveniji sorazmerno dobro živimo, imamo dobro državo in kot država delujemo tudi na tak način, da se znamo spomniti svojih državljanov in jim dati ustrezno priznanje za njihovo delo. Želim vam, da bi še naprej uspešno delovali vsak na svojem področju in da bi to priznanje sprejeli na tak način, kot je bilo mišljeno. Mišljeno je bilo resnično iskreno, z najboljšimi nameni in iskrenim prepričanjem, da ste si to več kot zaslužili. Hvala lepa."

Klikni za povečavoV imenu odlikovancev se je zahvalil akad. prof. dr. Janez Orešnik. Poudaril je, da pomeni podelitev odlikovanj priznanje ne samo za odlikovance, ampak tudi za njihove družine, in izrazil upanje, da jim bo dana moč in zbranost, da bodo svoje delo, zaradi katerega so bili odlikovani, nadaljevali in dajali dober zgled tudi v bodoče.