grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na plenarnem zasedanju o transatlantskih odnosih

Ljubljana, 01/25/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike Slovenije dr. Janez Drnovšek, ki se mudi v Davosu kot gost letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma, se je danes udeležil plenarnega zasedanja na temo razvoja transatlantskih odnosov. Razpravo sta vodila David Gergen, urednik US News & World Report in Theo Sommer, urednik Die Zeita, kot posebni poročevalec pa je nastopil Philip Condit, direktor družbe Boeing. Poleg dr. Drnovška so nastopili še Joseph Biden, senator ameriške zvezne države Delaware, Richard Haas, direktor analitičnega oddelka zunanjega ministrstva ZDA ter George Papandreou, zunanji minister Grčije.

Udeleženci razprave so se strinjali, da je v zadnjem času prišlo do razhajanj v stališčih ZDA in evropskih držav, še posebej glede načina reševanja iraške krize. Ta razhajanja so tudi posledica pomanjkanja razumevanja različnih pristopov k urejanju mednarodnih odnosov na obeh straneh Atlantika, kar je pogojeno z različnimi zgodovinskimi izkušnjami. Ob tem so še posebej ameriški udeleženci razprave opozarjali na tradicionalno nagnjenost ameriške javnosti k izolacionizmu, ki jo lahko sedanje kritike vloge ZDA v svetu le okrepijo. Udeleženci so opozarjali, da je treba v nastali situaciji ravnati kar se da razsodno, saj bi lahko nepremišljene javne izjave vidnih predstavnikov z obeh strani po nepotrebnem dodatno obremenile medsebojne odnose in to v času, ko se mednarodna skupnost sooča s pomembnimi izzivi. Prevladujoče mnenje udeležencev razprave je bilo, da navkljub vsemu ZDA in Evropa lahko presežeta izzive, s katerimi se soočata, in jih pozitivno razrešita, saj njun odnos temelji na skupnih vrednotah, ki predstavljajo trdno osnovo za nadaljevanje evroatlantskega partnerstva.

Predsednik dr. Drnovšek je v svojem nastopu izrazil zaskrbljenost zaradi poglabljanja razlik v stališčih nekaterih evropskih držav in ZDA glede načina reševanja iraške krize in opozoril, da se maneverski prostor za dosego kompromisa zožuje tudi zato, ker prihaja do konfrontacije stališč na najvišjih ravneh. Hkrati je opozoril, da v nastali situaciji ne gre le za Irak, temveč za prihodnost transatlantskih odnosov, zato je izjemnega pomena, da obe strani najdeta nek skupen jezik za rešitev iraške krize. Ohranitev transatlantskega partnerstva je izjemnega pomena tudi za zagotavljanje varnosti in stabilnosti v regiji, je menil dr. Drnovšek, saj Evropa sama ni sposobna zagotoviti miru in varnosti, kar se je jasno pokazalo v konfliktih v bivši Jugoslaviji. Vloga, ki so jo ZDA odigrale pri reševanju konfliktov na tleh bivše Jugoslavije, je primer, ki jasno kaže na potrebo po ohranitvi evroatlantskega partnerstva na področju zagotavljanja miru in varnosti.

Dr. Drnovšek je izrazil upanje, da bo prišlo do neke kompromisne rešitve glede izhoda iz nastale situacije in menil, da transatlantski odnosi ne smejo postati žrtev notranje politike posameznih držav.