grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Poslovilni obisk nizozemskega in irskega veleposlanika pri predsedniku republike

Brdo pri Kranju, 07/01/2005  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Brdu pri Kranju sprejel veleposlanika Nizozemske Jana C. Hennemana in veleposlanika Irske Garyja Ansbroja, ki sta k predsedniku prišla na poslovilni obisk

Klikni za povečavoNizozemski veleposlanik Jan C. Henneman je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da je služboval v Sloveniji v času njenega vstopanja v Evropsko unijo in zvezo Nato. To je dalo njegovemu delu posebno težo in vsebinski izziv. Predsednik dr. Drnovšek in veleposlanik Henneman sta se pogovarjala tudi o nadaljnjem poglabljanju evropske integracije po dveh zavrnjenih referendumih. Sogovornika sta ocenila, da bo za nadaljevanje poglabljanja integracije in širjenja Evropske unije očitno pomembno, kakšno bo mnenje državljanov v teh procesih. Izmenjala sta tudi mnenja o približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji in vlogi, ki jo pri tem lahko igra Slovenija. Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora nizozemskemu veleposlaniku zaželel uspešno delo tudi v prihodnje.

Klikni za povečavoIrski veleposlanik Gary Ansbro je v pogovoru s predsednikom dr. Drnovškom uvodoma poudaril, da imata Slovenija in Irska veliko skupnega, kar se izraža v bilateralnih odnosih med državama. Izrazil je zadovoljstvo nad uspehi, ki jih je Slovenija dosegla v času njegovega službovanja v Sloveniji. Irska je v tem času tudi predsedovala Evropski uniji, pri čemer je veleposlanik poudaril plodno sodelovanje, ki sta ga državi razvili v tem času. Sogovornika sta namenila pozornost tudi prihodnjim širitvam Evropske unije in vlogi Slovenije pri približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Predsednik dr. Drnovšek se je veleposlaniku Ansbroju zahvalil za njegov prispevek pri poglabljanju odnosov med državama in mu zaželel veliko uspeha tudi na novem delovnem mestu.