grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pomemben dan za slovensko gospodarstvo

Mengeš, 02/05/2004  |  govor

Klikni za povečavo
ikona avdioGovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška v Mengšu ob otvoritvi novega Lekovega proizvodnega obrata za proizvodnjo biofarmacevtikov PORT1
Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes v Mengšu uradno odprl nov Lekov proizvodni obrat za proizvodnjo biofarmacevtikov PORT1, ki je prvi tovrsten obrat v Sloveniji ter srednji in vzhodni Evropi. Vodilni v Leku so ob odprtju obrata poudarili, da celoten proizvodni kompleks predstavlja tehnični, tehnološki in inžinirski podvig, ki je plod domačega znanja. Predsednik dr. Drnovšek pa je v uvodnem nagovoru zbrane nagovoril z besedami:



Klikni za povečavoSpoštovane gospe in gospodje,
za Lek je danes pomemben dan in hkrati je to pomemben dan tudi za slovensko gospodarstvo. Odpiranje obrata visoke tehnologije pomeni korak v prihodnost. Korak v tisto gospodarstvo, ki ga moramo vzpostavljati. Gre za gospodarstvo, ki temelji na znanju, visoko kvalitetnih kadrih, na proizvodnji, ki daje visoko dodano vrednost na posameznega delavca. Takšna je perspektiva najbolj razvitih držav. Če si v Sloveniji želimo postavljati ob bok razvitim državam tudi v prihodnje, potem si želimo, da bi bilo dogodkov, kot je današnje odpiranje Lekovega obrata biofarmacije, še več.

Dogodek je pomemben tudi v luči zadnjih dogajanj v Sloveniji, ki je tik pred vstopom v Evropsko unijo. Zastavljajo se vprašanja o pripravljenosti slovenskega gospodarstva na izzive, ki nas čakajo. Pripravljenosti na hudo konkurenco, pritisk visoko kvalitetnih proizvodenj od drugod. Sam sem optimist. Prepričan sem namreč, da se bomo na takšne izzive znali na pravi način odzvati. Pritisk je ob tem lahko koristen. Večji ko bo pritisk, več bomo dali sami od sebe in več bomo ustvarili. Imeli bomo boljša podjetja z boljšimi proizvodi in bolj bomo konkurenčni. Ob tem je zanimiva primerjava med današnjim odpiranjem obrata Leka, ki je pred časom vstopil v družino Novartis in Sandoz, in zapiranjem Tobačne tovarne v preteklem tednu. Zapiranje Tobačne tovarne, ki je bilo najavljeno na precej aroganten način, je najbrž upravičeno razburilo slovensko javnost.

Ob tem so se ponovno postavila vprašanja o upravičenosti tujih vlaganj pri nas, ki lahko vodijo v takšne poteze, kot je zapiranje tovarne. Lekov primer kaže drugačno sliko in drugačno pot. Lek dosega v družini Novartisa, Sandoza izjemne rezultate. Lansko poslovno leto je bilo zelo uspešno. Ob poslovni združitvi je Lek ohranil vse temeljne poslovne funkcije, svoj razvoj pa postavil še na višji nivo. Očitno je Lek v novi povezavi uspel vzpostaviti pozitivno sinergijo in se na pravi način vključiti v globalizacijske trende. Pričakujemo in upamo, da se bo takšen razvoj nadaljeval tudi v prihodnje in da se bo ta pot v današnjem tako prepletenem in konkurenčnem svetu, izkazala kot tista prava. Usmeritev, ki temelji tako na konkurenci kot na povezavi. Visoka tehnologija, ki jo uvajate v svojo proizvodnjo temelji na številnih dosežkih Leka, ki ste jih ustvarili že v preteklih letih. Ustvarili ste potrebno znanje in poslovne izkušnje in na takšni osnovi je moč graditi dalje.

Na svoji poti vam želim čim več uspehov in še več podobnih dogodkov, kot je današnji.