grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sprejem poverilnega pisma veleposlanika Nove Zelandije

Ljubljana, 10/16/2007  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel novo imenovanega veleposlanika Nove Zelandije Douglasa F. L. Markesa, ki mu je predal poverilno pismo.

Predsednik Drnovšek je v pogovoru z veleposlanikom poudaril, da imata Slovenija in Nova Zelandija kljub veliki oddaljenosti veliko skupnega in da je to občutil tudi v stikih z novozelandskimi voditelji ter ob svojem obisku v tej državi.

Klikni za povečavoEno izmed področij, kjer državi sodelujeta, so mirovne misije v različnih delih sveta. Veleposlanik Markes, ki ima sedež v Rimu, je poudaril, da si želi, da bi bilo sodelovanje s Slovenijo tudi razvito na področju dvostranskih odnosov, ker vidi za to realne možnosti. Poudaril je tudi, da ima Nova Zelandija močan interes za razvoj vsestranskih stikov z EU in za prispevek, ki ga lahko EU da k reševanju problemov v regiji JV Pacifika. Leto, ko bo Slovenija predsedovala EU, bo po veleposlanikovih pričakovanjih, dalo tudi dodaten vzgon slovensko-novozelandskim odnosom.

Predsednik Drnovšek je zaželel veleposlaniku uspešno delo.