grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Zdravica predsednika republike ob uradnem obisku monaškega kneza Alberta II.

Brdo pri Kranju, 05/31/2006  |  sporočilo za javnost, govor, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je v čast monaškemu knezu Albertu II. danes priredil svečano večerjo na gradu Brdo pri Kranju in svojemu gostu izrekel zdravico:

ikona avdioZdravica predsednika dr. Janeza Drnovška ob obisku monaškega kneza Alberta II.


"V veliko čast in zadovoljstvo mi je, Vaša presvetla visokost, da Vas lahko pozdravim v Republiki Sloveniji. Upam, da se pri nas dobro počutite in da boste ohranili lepe spomine na svoje bivanje v naši državi.

Vaš prvi obisk pri nas pomeni zgodovinsko prelomnico v odnosih med državama. Prepričan sem, da bo okrepil medsebojno sodelovanje na bilateralni in multilateralni ravni.

Klikni za povečavoZahvaljujem se Vam, da ste ob svojem prvem obisku pri nas namenil posebno pozornost gospodarstvu, saj ravno to področje predstavlja še veliko neizkoriščenih možnosti. Številni ugledni monaški poslovneži so se danes že srečali s slovenskimi gospodarstveniki na poslovni konferenci. Prepričan sem, da bodo rezultati pozitivni in da bosta Slovenija in Monako na tej osnovi razvila višje oblike sodelovanja, ki bodo v obojestransko korist.

Na multilateralni ravni bomo nadaljevali sodelovanje v okviru Frankofonije, OZN, Sveta Evrope in OVSE.

H krepitvi prijateljskih odnosov med državama so v veliki meri doprinesla prizadevanja in aktivnosti častnega konzula Republike Slovenije v Monaku gospoda Marca Lecourta.

Veseli me, da se je Monako odločil v Sloveniji odpreti konzulat na čelu s častnim konzulom. V tem vidimo znak posebne pozornosti, ki jo Monako posveča krepitvi odnosov z našo državo.

Klikni za povečavoKneževino Monako in Republiko Slovenijo druži veliko skupnih točk. Majhni, sredozemski državi z malo morja in lepimi gorami, kjer je le nebo veliko, povezujejo mnoge skupne vrednote, kot so mir in spoštovanje človekovih pravic, skrb za varstvo narave in trajnostni razvoj, za odpravo revščine in lajšanje položaja prizadetih ljudi na kriznih območjih v svetu.

Ob tem mi dovolite, Vaša presvetla visokost, da vam izrazim zagotovilo, da Slovenija visoko spoštuje Vašo zavezanost k miru in Vašo humanistično vizijo boljšega sveta brez revščine. Še posebej cenimo podporo Vaše kneževine številnim humanitarnim dejavnostim, ki prispevajo k razvoju, miru in blaginji po svetu. Posebej nas veseli, da je med člani Vaše delegacije tudi misijonar slovenskega rodu Peter Pavel Opeka, ki na Madagaskarju ob Vaši osebni dolgoletni podpori in podpori drugih prebivalcev vaše države izvaja občudovanja vredne človekoljubne dejavnosti. V mnogih letih njegovega delovanja so se ob vaši pomoči ne le izboljšale življenjske razmere najrevnejšega prebivalstva na Madagaskarju, temveč je dosežen tudi velik napredek pri izobraževanju in zdravstvu.

Slovenija in Monako delita skupno skrb za hitro in učinkovito reševanje humanitarne katastrofe v sudanski pokrajini Darfur. Občutljivost in posluh obeh držav za najbolj ogrožene prebivalce v Darfurju dviguje zavedanje svetovne javnosti o razsežnosti krize in vzpodbuja mednarodna prizadevanja za hitrejše reševanje težkih humanitarnih razmer.

Občudujem(o) Vaš osebni pogum, ki Vam je prinesel mnoge uspehe na zahtevnih športnih mednarodnih tekmovanjih, nedavno tega pa pripeljal na sam severni tečaj tega planeta. S to odpravo ste uresničili načrt vašega imenitnega prednika Alberta I., očeta oceanografije in priznanega raziskovalca, hkrati pa ste na izjemen način opozorili na nevarnosti, ki grozijo našemu planetu zaradi porušenega ravnotežja v naravi, kar povzroča zaskrbljujoče klimatske spremembe.

Slovenija kot pomorska in sredozemska država posebej ceni prizadevanja Vaše presvetle visokosti za nadaljevanje monaške tradicije oceanografskih ekspedicij, raziskovanja in varovanja Sredozemskega morja. Zahvaljujem se Vam za izkazano pozornost Sloveniji na področju varstva narave in ohranjanja biotske raznovrstnosti. S podporo Vaše kneževine so bili izvedeni številni uspešni projekti na slovenski obali, v Triglavskem narodnem parku in na drugih gorskih območjih v Sloveniji.

Dovolite mi, Vaša presvetla visokost, da dvignem čašo v Vašo čast, za krepitev medsebojnega prijateljstva, za blaginjo državljanov obeh držav ter za skupen prispevek k miru in pravičnosti v svetu."