grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Zdravica dr. Janeza Drnovška na svečani večerji v čast predsedniku Republike Poljske Aleksandru Kwaśniewskemu

Ljubljana, 11/13/2003  |  govor

Klikni za povečavo Spoštovani gospod predsednik, dame in gospodje, dragi prijatelji,

v veliko čast in zadovoljstvo mi je, da Vas lahko pozdravim pri nas v Sloveniji, le nekaj mesecev pred našim skupnim vstopom v Evropsko unijo. Ob tem bi želel še posebej poudariti, da vidim v Vašem prihodu v Ljubljano potrditev odličnih odnosov med državama in odraz visoke stopnje medsebojnega zaupanja.

Slovenijo in Poljsko od samega začetka naših odnosov družijo skupna prizadevanja za uresničitev naših strateških ciljev, v prvi vrsti članstvo v evroatlantskih integracijah. Nedvomno je pot v Severnoatlantsko zavezništvo in Evropsko unijo pomembno prispevala k intenziviranju našega medsebojnega sodelovanja, ki smo mu priča v zadnjih letih. Vendar pa so vezi med nami precej globlje in starejše od tega. Zgodovinska izkušnja naših narodov se namreč zrcali in dopolnjuje na številnih področjih, vsi skupaj pa pripadamo istemu kulturnemu prostoru.

Slovenci se dobro zavedamo težke, a ponosne zgodovine Poljske. Približali so nam jo velikani vaše literature v epskih delih, ki so navdihovale generacije Slovencev. Naš največji pisatelj, Ivan Cankar, je celo uporabil invokacijo iz Mickiewiczevega Gospoda Tadeja za naslov svoji znameniti črtici Domovina, ti si kakor zdravje! Dobro so nam znani tudi Szienkiewiczevi Križarji, ob prebiranju katerih smo skupaj z vami zadrževali dih o izidu plemenitega boja poljskih vitezov za svobodo svoje dežele. In kako tudi ne bi – v času prelomne Grunwaldske bitke je bil kralj Vladislav Jagiela že poročen s svojo drugo ženo, z našo Ano Celjsko.

Skupno usodo smo Slovenci in Poljaki kasneje delili tudi v habsburški monarhiji, obeh svetovnih vojnah in socializmu. Zato tudi vemo, da smo v svoji zgodovini doživeli že skorajda vse. V tej skupni izkušnji gre verjetno iskati našo odločenost, da aktivno prispevamo k nastajanju nove Evrope, ki lahko postane model tvornega in trdnega sodelovanja med narodi. Ne samo mir, pač pa tudi uspešno in uravnoteženo gospodarstvo, trajnostni razvoj, družbena pravičnost, pravna država in človekove pravice naj bodo razpoznavni znaki evropske zgradbe, ki mora črpati svojo moč iz različnih nacionalnih identitet.

Slovenija in Poljska se morata začeti posvečati tudi drugim izzivom, ki so pred nami. Članstvo v Severnoatlantskem zavezništvu dokazuje voljo, moč in samozavest naših držav, da sodobna dogajanja v svetu ne le spremljata, ampak se jih tudi udeležujeta z enakovrednimi vlogami in nalogami ter jih sooblikujeta. Ob tem je treba najti ustrezne odgovore na vprašanja s katerim se sooča današnji svet. Naša skupna izkušnja pa nam pri tem narekuje, da se vsak po svojih močeh zavzemamo za krepitev in iskanje ravnotežja v transatlantskih odnosih, ki so porok za stabilnost tako Evrope kot tudi ostalega sveta.

Ob tej priložnosti bi želel tudi izpostaviti potrebo, da ugodno ozračje dobrih in prijateljskih odnosov izkoristimo za nadaljnjo poglobitev našega dvostranskega sodelovanja. Z zadovoljstvom namreč ugotavljam, da je Poljska pomemben gospodarski partner Slovenije. Prepričan sem, da bo tudi v prihodnje poljsko tržišče pomembno za slovenske investitorje in podjetnike, ki s svojimi poljskimi partnerji opravijo večji obseg menjave kot z nekaterimi državami članicami Evropske unije. V tem smislu tudi pozdravljam srečanje slovenskih in poljskih gospodarstvenikov, ki bodo na poslovni konferenci preučili perspektive in možnosti za nadaljnje sodelovanje. Sicer pa je treba naše odnose okrepiti tudi na drugih področjih. Zato me veseli, da je bil pred meseci v Varšavi podpisan program sodelovanja med našima vladama v kulturi, znanosti in izobraževanju do leta 2006. Nasploh menim, da je pospeševanje neposrednih stikov med našimi podjetniki, znanstveniki in umetniki potrebno podpreti ter obravnavati kot prednostno nalogo.

Preden končam, bi rad izrazil iskreno željo, da bi imeli s Poljsko še naprej tako tesne odnose kot jih imamo zdaj. Sem ste prišli kot prijatelji in kot taki ste bili tudi sprejeti. Trdno sem prepričan, da bomo tudi v prihodnje ohranili to izrazito partnerstvo, ki zaznamuje slovensko-poljske stike. V naših odnosih navsezadnje ni nič takšnega kar bi nas razdvajalo, temveč le skupni cilji in vrednote, ki nas povezujejo.

S temi besedami mi, dragi gospod predsednik, dame in gospodje, dovolite, da nazdravim prijateljstvu naših držav in narodov, naši skupni prihodnosti in vsem vam, dragi prijatelji.