grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pismo predsednika Evropske komisije predsedniku republike v zvezi z rešitvijo statusa Kosova

Ljubljana, 01/11/2006  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je prejel pismo predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa v zvezi s predsednikovim predlogom za rešitev statusa Kosova. Predsednik Barroso je v svojem pismu zapisal:

"Zahvaljujem se vam za vaše pismo z dne 20. oktobra, v katerem predstavljate svoj predlog v zvezi s prihodnjo politično rešitvijo Kosova. Vedno sem hvaležen za pozitivne prispevke posameznih držav članic Evropske unije, zlasti države, kot je Slovenija, ki je nedavna preteklost v bivši Jugoslaviji omogoča tovrsten pogled v to kompleksno vprašanje.

Evropska komisija glede vsake rešitve vprašanja prihodnjega statusa Kosova kot odločilen prvi korak pozdravlja imenovanje Martija Ahtisaarija kot posebnega odposlanca generalnega sekretarja Združenih narodov za pogajanja o prihodnjem statusu Kosova. Zato ga bomo dejavno podpirali pri reševanju vprašanja prihodnjega statusa Kosova v skladu s sklepi Sveta Evropske unije z dne 7. novembra 2005, ki določajo načela za usmerjanje procesa reševanja.

Iskreno upam, da lahko Komisija računa tudi na vašo podporo procesu pod vodstvom predsednika Ahtisaarija, saj si prizadeva za rešitev statusa Kosova, ki bo ugodna za vse njegove prebivalce, kakor tudi za prebivalce Zahodnega Balkana in celotne Evrope."