grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na uradni obisk na Slovaško

Ljubljana, 10/08/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se bo 14. in 15. oktobra 2003 mudil na uradnem obisku v Slovaški republiki. Obisk bo realiziran na podlagi povabila slovaškega predsednika Rudolfa Schustra in obojestranskega interesa za nadaljnjo krepitev dialoga na najvišji ravni med državama. V okviru obiska se bo predsednik dr. Drnovšek sestal tudi s slovaškim premierom Mikulašem Dzurindo in predsednikom slovaškega parlamenta Pavlom Hrušovskym.

Slovenijo in Slovaško od njune osamosvojitve družijo skupni zunanjepolitični cilji, predvsem članstvo v EU in zvezi NATO ter pripadnost srednjeevropskemu prostoru. Bližajoči se vstop obeh držav v evroatlantske integracije zato poraja potrebo po poglobitvi medsebojnih stikov, tudi v luči sodelovanja v okviru nove Evrope. Državi sta prav tako vse bolj gospodarsko povezani, saj v zadnjih letih beležita nenehno rast v blagovni menjavi, ki je v lanskem letu dosegla 279 mio USD. Pomembno je ohraniti takšen pozitiven trend v ekonomskih odnosih, hkrati pa medsebojno sodelovanje okrepiti tudi na drugih področjih. Ob priložnosti uradnega obiska predsednika dr. Drnovška na Slovaškem bosta tako podpisana spremenjeni Sporazum med Vlado RS in Vlado SR o mednarodnem cestnem prometu in Izvedbeni program sodelovanja v izobraževanju, znanosti in kulturi med Vlado RS in Vlado SR.

Odlične odnose med državama bo na simbolni ravni v okviru uradnega obiska potrdila tudi izmenjava odlikovanj med predsednikoma Slovenije in Slovaške. Predsednik dr. Drnovšek bo slovaškega predsednika odlikoval z Zlatim častnim znakom svobode RS, predsednik Schuster pa bo slovenskega predsednika odlikoval z Belim dvokrižem prvega reda SR. Vzajemno odlikovanje obeh predsednikov predstavlja vzpodbudo za nadaljnjo poglobitev in širitev sodelovanje med državama na vseh ravneh.