grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike na zaključku mednarodne vojaške vaje poveljstva in enot Večnacionalnih sil kopenske vojske "Zvita podlasica 2005"

Poček pri Postojni, 05/24/2005  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek si je danes na Počku pri Postojni ogledal zaključek mednarodne vojaške vaje poveljstva in enot Večnacionalnih sil kopenske vojske "Zvita podlasica 2005". Poveljnik vaje mednarodne enote in poveljnik sil slovenske vojske sta predsednika seznanila z namenom, cilji in potekom vaje. Predsednik dr. Drnovšek si je ogledal taktično vajo z vojnim streljanjem, kjer je bila prikazana letalska ognjena in transportna podpora, delovanje različnih kopenskih enot vseh treh vojska ter bojna streljanja minometnih, motoriziranih in pehotnih enot.

Klikni za povečavoPo zaključenem ogledu je predsednik dr. Drnovšek v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):
"Zelo zanimiva vaja. Mislim, da jo lahko označimo tudi kot zelo koristno, praktično koristno, ker gre za manevre, ki so možni v vsakdanjosti, v vseh operacijah, v katerih sodeluje slovenska vojska, v Afganistanu, na Kosovu ali v Bosni in Hercegovini. Tisto, kar se mi zdi pomembno, je, da se vojaki treh držav, vojaki, častniki in podčastniki, med seboj tudi spoznajo, da vzpostavijo neko zaupanje in se navadijo sodelovati med seboj. Če pogledamo zgodovinsko, je res enkratno in zelo razveseljujoče, da danes gledamo takšne manevre, sodelovanje med državami, ki so bile v preteklosti v spopadih, sedaj pa skupaj sodelujejo zato, da bomo zagotavljali mir v svetu in tudi sami sebi.

Klikni za povečavoZa Slovenijo je takšno sodelovanje, pravzaprav vsako mednarodno sodelovanje, še toliko bolj pomembno. Na ta način si najbolje zagotavljamo svojo varnost. Če države med seboj sodelujejo, potem smo varni. Če ne bi več sodelovale, potem bi lahko bila situacija spet takšna, kot je bila v zgodovini."