grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike o aktualnih vprašanjih

Murska Sobota, 08/10/2006  |  izjava

Predsednik republike je ob svojem današnjem obisku v Murski Soboti odgovarjal tudi na aktualna novinarska vprašanja (nelektorirano). dr. Janez Drnovšek: Ah, to so jo že večkrat v preteklosti, tako da to ni nič novega. Nekateri pač potrebujejo precej časa, da postanejo tako bolj, kako bi rekel, normalni, ampak jaz se nič ne vznemirjam zaradi tega. Kot vidite, je veliko drugih aktivnosti, kamor je vredno usmerjati energijo, ne pa se ukvarjati s tem.
dr. Janez Drnovšek: Ne, ne bom s tem izgubljal ne časa ne energije. Če bi tožil njega, bi moral že marsikoga, kakšne neumnosti vse so že nakladali do sedaj.
dr. Janez Drnovšek: Kot vem, bo ta znesek precej nižji od tega, ki ste ga omenili, ampak izračuni se še delajo. Moji sodelavci v Uradu bodo lahko posredovali informacije potem, ko bo vse jasno, ampak nikakor ne gre za tako velike številke.
dr. Janez Drnovšek: Počakajmo.
dr. Janez Drnovšek: Popolnoma stojim za njim. Absolutno.
dr. Janez Drnovšek: Kot veste, se še vedno nahaja v zaporu, v El Faširju, v Sudanu. Poskušamo mu na različne načine - s pomočjo Evropske unije, najbolj Nemčije - pomagati, intervenirati tudi preko sudanske države, zato da bi Tomo Križnar bil čimprej na prostosti. Vsekakor bomo storili vse, kar je možno za to in stojimo za njim do konca, o tem ni najmanjšega dvoma.
dr. Janez Drnovšek: On je zanimiv človek. Idealist in humanist. Bori se proti krivicam tega sveta, teh krivic je zelo veliko, šel je tja, kjer je morda najtežje, kjer so razmere najtežje, kjer je tudi zelo nevarno, tvegano, to se je tudi pokazalo, ampak ne glede na to, je šel tja zato, da bi poskušal kaj pomagati, kaj premakniti na boljše in želel bi si, da bi bilo čimveč takšnih ljudi.
dr. Janez Drnovšek: Sploh jih ne spremljam, tako da tudi ne vem, o čem govori, že zdavnaj sem nehal spremljati to, kaj govori Zmago Jelinčič, tako da bi tudi težko to komentiral.
dr. Janez Drnovšek: Tudi teh zapletov ne poznam, tam naj se odloči stroka, jaz vem to, da so razlogi za in proti, iščejo se pač nadomestni viri energije, obnovljivi viri energije, so pa tudi proti ekologi, nekateri tudi opozarjajo na smiselnost, ekonomičnost te naložbe, ampak o tem mora odločiti stroka in seveda pristojni organi, tehtati te argumente za in proti.
dr. Janez Drnovšek: Ne, ne zdi se mi. Seveda ne. Sploh ne vem, zakaj se sedaj dviguje toliko prahu okoli tega, ker prvič ti izračuni niso še znani, niso dokončni, in drugič, kot vem, je kar precej drugih proračunskih porabnikov, vladnih porabnikov že dvignilo svojo porabo, dobilo proračunsko rezervo, pa o tem ni nobenega prahu.
dr. Janez Drnovšek: Mislim, vidim, saj se srečujem z njimi, dobivam takšne odzive in ravno v tem je stvar, da to, o čemer sedaj govorim, je ljudem blizu, to je njihovo življenje, to je njihovo okolje, to je bolj prijazna družba, to so njihovi konkretni problemi, o tem govorimo in to rešujemo. Prej je bilo bolj abstraktno, to, kar je zdaj, je pa zelo blizu ljudem.
dr. Janez Drnovšek: Zakaj bi človek hodil k zdravniku, če je zdrav, moram še enkrat vprašati, zakaj bi mene radi spravili k zdravniku, če sem zdrav. A vi greste k zdravniku, če ste zdravi?
dr. Janez Drnovšek: No, če vas nič ne boli, če vam nič ne manjka, če je vse odlično.
dr. Janez Drnovšek: Problemov je kar nekaj. Ni samo ta, mislim, da je tudi nekaj drugih problemov še kar precej večjih, kot je ta. Seveda tudi tukaj bi morala veljati neka pravila etike, ampak problemov v zdravstvu je drugje še več. Mislim, da bi se morali več ukvarjati z njimi, s tem, da bi ljudje res prišli do najboljše storitve zase, za svoje zdravje in vsi vemo, da je zdravstveni sistem pomemben in zato želimo, da je čimbolj učinkovit, racionalen, pravičen.
dr. Janez Drnovšek: Tukaj nimam kaj ukrepati. Sem že povedal, da v tem primeru ne bom nič ukrepal, da ne mislim usmerjati energije in časa v to, ampak kar se tiče pa nivoja zavedanja zdravnikov, le upam, da se bo toliko dvignil, da do takšnih pojavov ne bo več prihajalo.