grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike na dobrodelnem koncertu

Zagorje, 01/06/2007  |  sporočilo za javnost, govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je odzval vabilu in se danes udeležil velikega dobrodelnega koncerta "Zagorjani za Zagorjane" v cerkvi Svetega Petra in Pavla v Zagorju. Sprejela sta ga župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan ter vodja projekta in predstavnik študentskega društva Vox Humana Mitja Adamlje. Na koncertu je nastopilo okrog dvesto petdeset pevcev in glasbenikov, z zbranim denarjem pa bodo pomagali revnim družinam in posameznikom v stiski.

Prisotne na koncertu "Zagorjani za Zagorjane" sta nagovorila ljubljanski nadškof in metropolit mag. Alojz Uran in predsednik republike dr. Janez Drnovšek. Prvi je v svojem govoru povedal, da so se tako nastopajoči kot ostali udeleženci koncerta združili v lepem božičnem in novoletnem vzdušju in da si želi, da bi tudi v letu, ki je pred nami, v skupnem prizadevanju naredili nekaj lepega.

Prireditev je s svojim govorom zaključil slovenski predsednik dr. Drnovšek (nelektorirano):
Klikni za povečavo"Drage Zagorjanke in Zagorjani, spoštovani gostje. Strinjam se z gospodom nadškofom, da je danes lep večer. Zbrali smo se ob plemenitem dogodku. Dobrodelni koncert tukaj v Zagorju, v tej lepi cerkvi, ob spremstvu številnih pevcev, glasbenikov, je seveda lepo in plemenito dejanje. Vesel sem, da ste se mladi študentje odločili za takšno akcijo, da ste začutili potrebo, da napravite nekaj dobrega za druge ljudi. Nasvet pravi, da kdor napravi nekaj dobrega za druge, napravi nekaj dobrega tudi zase. Vsak od vas je najbrž to že izkusil. Ko pomagamo drugim, takrat se čutimo veliko bolj izpolnjene, zadovoljne, imamo občutek, da smo naredili nekaj pravega. Lahko bi celo rekel, da je ta preskok, ko človek ne gleda več samo na sebe, na svoje koristi, ko preseže svojo sebičnost, najpomembnejši preskok, ki ga človek napravi v svojem življenju. Nekaterim to nikoli ne uspe. Vse življenje se vrtijo v krogu svoje sebičnosti, vidijo samo sebe, delajo samo zase, ne vidijo pa ljudi okrog sebe, ki trpijo. Ampak takšni ljudje niso nikoli dosegli tiste izpolnjenosti, tistega zadovoljstva, ki ga človek čuti ob tem, ko pomaga drugemu. Četudi so si nabrali, nakopičili toliko materialnih dobrin zase, pa jim to ne bo nikoli prineslo ne notranjega miru ne zadovoljstva.

Vesel sem, da se v Sloveniji prebuja čedalje več takšnih dobrodelnih iniciativ. Lanskoletna akcija za Darfur je bila pomembna akcija. Veliko Slovenk in Slovencev se je vključilo vanjo in s tistimi sredstvi, ki smo jih zbrali, res nismo rešili problema Darfurja, ljudi, ki tam trpijo, tam trpi mnogo ljudi, ampak najbrž smo rešili nekaj sto življenj. To morda zgleda malo v množici sto tisoč ali milijonov beguncev v Darfurju, ampak če pomislimo drugače, rešiti nekaj sto življenj, med njimi tudi otrok, je pa le velika stvar. In vsaka takšna dobrodelna akcija ima na koncu nek tak učinek, ki je zelo pomemben. Pa četudi včasih majhna gesta, je lahko vseeno pomembna.

Seveda imamo tudi v Sloveniji ljudi, ki jim je treba pomagati, ki so v stiski, ki so na robu. Tiste lahko vidimo, če jih želimo videti, okrog nas in prav tem je namenjena ta vaša akcija v Zagorju z imenom Zagorjani za Zagorjane. Torej, pomagali boste tistim med vami, ki so v stiski, ki jim ne gre dobro, ki potrebujejo pomoč. Vsakdo se lahko v življenju znajde v takšni situaciji, ko bo potreboval pomoč. Nikoli ne vemo, kaj se lahko še zgodi. In takrat je še kako pomembno, da so okrog nas ljudje, ki čutijo z nami, ki so nam pripravljeni pomagati.Vesel sem, da je tu v Zagorju veliko takih ljudi, želim, da bi tako nadaljevali tudi naprej. S tem vsi postajamo boljši ljudje in če postajamo boljši ljudje, boljši državljani, potem tudi država postaja boljša država. To je edini način, da država res postane dobra država, da je v njej večina dobrih ljudi, takšnih, ki so pripravljeni pomagati drugim, ki niso sebični in ki želijo in zmorejo včasih skočiti sami iz sebe, preskočiti tiste svoje ozke poglede.

Želim vam, v letu, ki je pred nami, veliko lepih, izpolnjenih trenutkov. Težave vedno pridejo, vedno, življenje je pač takšno, ampak pomembno je, da se s težavo soočite z dobro voljo, da vas ne pahnejo v obup ali brezup, ampak da ste vedno prepričani, da se bo našla rešitev, če ste prepričani v to, da se bo na kancu res našla. Če ne drugače, se bodo našli dobri ljudje, ki vam bodo pomagali. Hvala lepa."