grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Neformalno srečanje predsednika dr. Drnovška z madžarskim predsednikom Laszlom Sólyomom

Lendava, 11/16/2005  |  sporočilo za javnost, izjava

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Lendavi srečal s predsednikom Madžarske Laszlom Sólyomom.

Klikni za povečavoSogovornika sta v pogovoru ocenila odnose med Madžarsko in Slovenijo kot dobre in precej pozornosti namenila položaju manjšin v obeh državah. Slovenski in madžarski predsednik sta se pogovarjala tudi o evropskih temah. Strinjala sta se, da je treba nadaljevati s procesom ratifikacije evropske ustavne pogodbe. Prav tako sta se pogovarjala o predlogih, ki jih je predsednik dr. Drnovšek poslal predsednikom držav EU v zvezi z reformo Evropske unije. V pogovoru sta se dotaknila tudi situacije na Zahodnem Balkanu, pri čemer sta poudarila potrebo po odpiranju evropske perspektive za te države.

Predsednik dr. Drnovšek je med srečanjem v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavoZa to srečanje sva se s predsednikom dogovorila na vrhu srednjeevropskih predsednikov v Zagrebu in že takrat vzpostavila ter danes tudi nadaljevala zelo dobro medsebojno komunikacijo, s čimer nadaljujeva tradicijo, ki smo jo v odnosih med Madžarsko in Slovenijo vzpostavili od naše osamosvojitve naprej. Politični odnosi so odlični, gospodarski odnosi so dobri, lahko bi bili še boljši. Govorila pa sva, kot je običajno ob takšnih priložnosti, tudi o položaju naših manjšin v eni in drugi državi, slovenske narodne skupnosti na Madžarskem, v Porabju in madžarske narodne skupnosti pri nas. Kljub dobri institucionalni zaščiti imajo manjšine tendenco zmanjševanja, nasploh opažajo povsod tendenco asimilacije, da večinski narod nekako asimilira manjšine. To velja tudi za slovenske manjšine npr. v Avstriji, Italiji ali za italijansko pri nas, madžarsko pri nas ali slovensko na Madžarskem. Tako da sva se strinjala, da moramo biti še bolj pozorni in na povsem konkretnem nivoju napraviti tiste korake, instrumente, ki bi omogočili manjšinam, da se izražajo, izobražujejo in komunicirajo v svojem jeziku. Govorila sva tudi o nekaterih konkretnih vprašanjih ene in druge manjšine.


Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek in predsednik Sólyom sta obiskala tudi izpostavo Inštituta za narodnostna vprašanja v Lendavi.