grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Povišanje brigadirja Lipiča v generalmajorja

Ljubljana, 05/29/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je 20.05.2003 na predlog obrambnega ministra dr. Antona Grizolda in ob soglasju Vlade Republike Slovenije, podpisal Ukaz za povišanje brigadirja Ladislava Lipiča, načelnika Generalštaba Slovenske vojske v čin generalmajorja.

Generalmajor Lipič se je zaposlil v Teritorialni obrambi že leta 1977. Opravljal je niz dolžnosti, med drugim je bil poveljnik TO Vzhodnoštajerske pokrajine, načelnik logistike v Generalštabu Slovenske vojske, državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Od 01. 03. 2001 je načelnik Generalštaba Slovenske vojske.
Generalmajor Lipič je bil eden od organizatorjev Manevrske strukture narodne zaščite v Pomurju in je veteran vojne za Slovenijo.

Za svoje delo na vojaškoobrambnem področju je prejel mnoga odlikovanja in priznanja, med drugimi tudi zlato medaljo generala Maistra z meči.

Pod njegovim vodstvom je Slovenska vojska v zadnjih dveh letih dosegla pomembne cilje povezljivosti z Natom, kar se je potrdilo s pozitivno oceno pripravljenosti za vključitev zvezi. V Slovenski vojski tudi uspešno poteka projekt prehoda na poklicno vojsko, dopolnjeno s prostovoljno rezervo.