grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Novinarska konferenca predsednika republike dr. Janeza Drnovška (nelektoriran zapis)

Ljubljana, 02/14/2006  |  izjava

Klikni za povečavodr. Janez Drnovšek: Lepo vas pozdravljam, danes smo se zbrali skupaj s predstavniki naših humanitarnih organizacij, da bi oznanili začetek humanitarne kampanje " Svet za Darfur", ki smo jo nekaj časa skupaj pripravljali, sproti smo vas o tem obveščali. Zelo sem vesel, da so naše humanitarne organizacije Karitas, Rdeči križ, Unicef, Ustanova Skupaj podpisale sporazum o sodelovanju v tem projektu, se dogovorile, kako delovati in mislim, da smo dobro pripravljeni. Zdaj računamo na odziv, na podporo Slovenk in Slovencev in podporo naše javnosti, na odziv tudi seveda z donacijami v humanitarne namene za Darfur. Sami vam bodo potem na kratko predstavili akcijo, tako kot je začrtana.

Klikni za povečavoZ mano pa je tudi gospod Diraige, ki je vodja Sudanske demokratične zveze, to je sudanska opozicijska zveza, zelo močna in ugledna. Gospod Diraige pa je tudi bivši guverner Darfurja in zelo dobro pozna situacijo in tudi aktivno sodeluje pri iskanju rešitve. Z njim sem danes temeljito prediskutiral situacijo v Darfurju, možne poti naprej in tudi sam vam bo lahko spregovoril nekaj besed. Nismo sicer pripravili angleškega prevajanja, ampak verjetno boste lahko to napravili naknadno za svoje medije. Želel bi dodati, da naša prizadevanja, da bi že za konec tedna organizirali srečanje med uporniki in vlado, na žalost niso uspela ali še niso uspela, čeprav so vsi akterji že pristali na to. Vendar je očitno situacija tako kompleksna in ob tem, da je šlo tudi še za nekatere prestižne borbe v mednarodnih institucijah, smo morali takšno, torej zaključno pogajanje preložiti. Nadaljujemo pa z aktivnostmi naprej, se dnevno pogovarjamo z uporniki, s predstavniki uporniških skupin. Njim in vladi smo poslali dopolnjeni predlog mirovnega sporazuma včeraj. Skušamo pa, medtem smo govorili tudi z gospodom Diraigem, vplivati na to, da bi se uporniške skupine med sabo poenotile. Namreč tudi to je resen problem, ki ga potem druga vladna stran izkorišča v svojo korist. Tako nas je Tomo Križnar včeraj popoldne obvestil, da je prišlo do oboroženega spopada med dvema frakcijama uporniškega gibanja in nas tudi prosil, da to posredujemo svetovnim medijem, kar smo storili, kjer je ena frakcija zajela enega izmed voditeljev druge frakcije, tiste, s katerimi je Tomo Križnar.

Klikni za povečavoSkratka situacija na terenu je kar napeta, bile so tudi žrtve v tem spopadu in očitno je nujno potrebno, da se uporniške skupine med sabo res poenotijo, da ustavijo tudi medsebojne boje za to, kdo bo imel več potem, ko bo Darfur miren in avtonomen. Danes namreč še ni miren in ljudje še vedno trpijo in dnevno umirajo. Tako da skušamo dajati takšna sporočila, mi pa bomo nadaljevali z našimi prizadevanji. Morda bo trajalo nekaj več, morda smo bili preveč optimistični, da bomo tako hitro to rešili. Vendar mislim, da bomo, če drugega ne smo uspeli nekoliko razgibati mednarodno skupnost, ki se zdaj bolj odločno loteva tega vprašanja. Tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, ki je v ta namen srečal predsednika Busha je bolj aktiven, izvaja se večji pritisk. Pričakujemo, da se bo Varnostni svet sedaj aktiviral in da bo morda le prišlo do hitrejše odločitve in upam tudi do hitrejše potem uveljavitve, nekega Varnostnega aranžmaja, ki bo zagotovil varnost vsem, seveda prebivalcem pa tudi humanitarnim delavcem. Toliko za uvod. Zdaj pa najbrž bi začeli kar s humanitarnimi delavci. Prosim.



dr. Drnovšek: Tako, predstavili smo našo humanitarno akcijo. Upajmo, prepričan sem, da bo uspešna, da bo, ne samo izpolnila, ampak celo presegla cilje, ki so si jih naše humanitarne organizacije zastavile. Prepričan sem, da naše državljanke in državljani želijo pomagati ljudem, ki so takšni, prav takšni so sami, z enakimi občutki in ki so zdaj v veliki nesreči. V svetu smo vsi med sabo povezani, danes trpi eden, jutri bo drugi, in samo, če si pomagamo, vidim perspektivo v takšnem svetu. Če je še kakšno vprašanje v zvezi s tematiko, ki smo jo predstavili. Mislim, da bi danes ostali pri tem, ker imamo danes tukaj predstavnike humanitarnih organizacij in gospoda Diareiga, če je morda tudi še zanj kakšno vprašanje ali za njih.
dr. Drnovšek: Ja, tako kot se stvari odvijajo, kot sem že uvodoma povedal, očitno do konca tedna ne bodo dovolj daleč. Zlasti v tem zadnjem zapletu, včeraj, ko je prišlo do oboroženega spopada med dvema uporniškima skupinama. Tako da v tem trenutku je najbolj nujno doseči enotnost med uporniškimi skupinami, da nastopijo skupaj z enotnim stališčem v odnosu do vlade. Tudi z gospodom Diraigom smo predvsem o tem govorili in to je potem tista osnova, na kateri se da doseči sporazum. Računamo, takšne so informacije, da se te dni, da se bodo sestali tudi različni vodje poglavarji na terenu in bodo skušali rešiti vprašanje torej, vodenja, enotnega vodenja upornikov. Mi smo, kot sem že povedal, preko Toma Križnarja v kontaktu z njimi, spremljamo situacijo in bomo temu ustrezno tudi reagirali. Očitno pa konec tedna, torej takšnega srečanja še ne bo, kot smo upali, da bo. Morda smo, malo pač pritiskamo enostavno v želji, da bi čim hitreje zaključili ta konflikt, ker vsak dan umirajo ljudje, otroci in se nam zdi, da vse skupaj res predolgo traja, da si tudi mednarodna skupnost jemlje preveč časa, da seveda tisti, ki usklajujejo te oz. tisti, ki izvajajo mednarodno diplomacijo, pri tem ne trpijo, trpijo pa ljudje v Darfurju in zato je potrebno pritiskati, včasih, kot sem dejal tudi na nekonvencionalne načine zato, da se celoten ta voz premakne. In tudi tu in tam sprovocirati, zato da bi se stvar začela premikati. In se premika, bistveno bolj, kot se je še pred tremi, štirimi tedni, takrat ko smo mi začeli z našo politično iniciativo.
dr. Drnovšek: Možno je možno, saj mi smo na tem delali, praktično smo že imeli vse skupaj in vsi so že pristali na to, avion je že startal, pa je potem zadeva zaenkrat padla v vodo. Delali bomo na tem naprej in delali tudi seveda skupaj z drugimi mednarodnimi akterji, kot sem že dejal, ZDA postajajo vse bolj aktivne v zadnjem času, tudi tam je pritisk javnega mnenja vedno večji pa tudi, kot sem že dejal, generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je postal odločnejši, tako da bomo skupaj morda ta voz le premaknili.
dr. Drnovšek: Britanci imajo naš predlog. Smo jih obveščali, ves čas smo bili v stiku, tako kot tudi z drugimi stalnimi članicami varnostnega sveta. Jaz mu seveda želim veliko uspeha, čeprav sem prepričan, da v tej situaciji bo seveda naletel na isto težavo kot smo mi. V tem trenutku že zaradi razlike med uporniki ni mogoče narediti koraka naprej. Najprej mora priti do tega poenotenja med njimi do jasnega vodenja in potem do skupnega nastopa do sudanske vlade. Sudanska vlada pa izkorišča to situacijo, ko vidi, da so uporniki razdeljeni in seveda se ji potem ne mudi preveč. Dobro, se opravičujem, ampak imam sedajle dogovorjeno v živo za BBC Afrika intervju. Vam pustim še ostale.