grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Tomo Križnar v postopku sudanskih oblasti

Ljubljana, 07/21/2006  |  sporočilo za javnost

Urad predsednika Republike Slovenije je seznanjen z dejstvom, da je slovenski državljan Tomo Križnar od srede, 19. julija 2006, v postopku s strani sudanskih oblasti v mestu El Fasher v Darfurju. Informacijo o tem je posredoval sam Tomo Križnar, ki je hkrati sporočil, da z njim ravnajo korektno in da pričakuje zaslišanje, ker nima veljavne vize za vstop v Sudan.

Potem, ko je Tomo Križnar obvestil Urad predsednika Republike Slovenije o tem, da ga je Afriška unija predala sudanskim oblastem, je Urad zaprosil predsednika komisije Afriške unije, sudansko veleposlaništvo na Dunaju, ki je akreditirano v RS, in nekatere druge tuje institucije, da posredujejo pri tem, da bi sudanske oblasti upoštevale zdravstveno stanje Toma Križnarja in njegovo delovanje v korist miru v Darfurju ter da bi mu omogočili čimprejšnji povratek v Slovenijo. O svojih korakih je Urad predsednika obvestil tudi posebnega odposlanca Evropske unije za Sudan veleposlanika Pekka Haavista in ga zaprosil, naj se zavzame za hiter povratek Toma Križnarja iz Sudana.

Urad predsednika Republike Slovenije je zaprosil Ministrstvo za zunanje zadeve, da po redni diplomatski poti posreduje za izpustitev slovenskega državljana Toma Križnarja.